Conferinta Regionala CSN Meridian

             Sala mare de sedinte a Consiliului Judetean din incinta Palatului Administrativ al judetului Dolj din Craiova, a gazduit vineri  – 2 noiembrie 2012, conferinta regionala anuala pe care Confederatia Sindicala Nationala (CSN) Meridian si Federatia Agricultorilor (FA) Fermierul au organizat-o prin proiectul ”Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”, cofinantat din Fondul Social European.


             Conferinta a avut caracter de evaluare intermediara dupa doi ani de implementare a proiectului, desfasurandu-se cu participarea dlui. Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian – beneficiar al proiectului, sub titlul: „Cat de pregatita este regiunea Oltenia pentru un viitor durabil?”.


             La conferinta au luat parte:  dl. Mihai Fifor, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, presedinte al Comisiei de Dialog Social din MAI, dl. Dumitru Fornea, reprezentant al Romaniei in cadrul Comitetului Economic si Social European, oficialitati ale regiunii Oltenia – dl. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, presedinte in exercitiu al Comitetului de Dezvoltare Regionala Oltenia, presedinte al delegatiei nationale a Romaniei la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, membru al Biroului Comitetului Regiunilor, dna. Elena Costea, prefectul judetului Dolj, dna. Madalina Ciolocoi, vicepresedinte al Consiliului Judetean Gorj, parlamentari – dl. Ionut Stroe, deputat PNL, dl. Petre Petrescu, deputat PSD, dl. Constantin Dascalu, deputat PDL, reprezentantii unor partide politice – dl. Laurentiu Mandrea, presedinte PNTCD Dolj, candidat la Camera Deputatilor, dl. Marinica Dinca, PDL Dolj, fost viceprimar si primar interimar al mun. Craiova, candidat la Senat, reprezentantii partenerilor sociali – sindicate: dl. Laurentiu Mihaitoiaia, presedinte filiala Dolj CNS Cartel Alfa, dl. Constantin Cretan, presedintele Federatiei Nationale a Muncii Gorj, dl. Gheorghe Fratica, presedinte al Federatiei Nationale Miscare Comerciala, dl. Ion Vasiluta, presedinte filiala Dolj CSN Meridian, dl. Gheorghe Talianu, liderul sindicatului Celrom Mehedinti, patronate – dl. Tudor Radulescu, UGIR filiala Dolj, fost presedinte al Consiliului Judetean Dolj 1992-1996, reprezentanti ai institutiilor publice – dl. Ion Voiculescu, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, fost presedinte al Consiliului Judetean Dolj 1996-2004, dl. Catalin Mohora, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, dna. Alida Mitrutoiu, comisar-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, dl. Daniel Baciu – director executiv al Casei Judetene de Pensii Dolj, dna. Liudmila Prunariu, director adjunct Directia de Sanatate Publica Dolj, dl. Dan Lupescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National, dna. Simona Ciulu, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, autoritati locale – dl. Nicolaea Popa, primarul orasului Segarcea, primari si viceprimari de comune, presa scrisa si audiovizuala.


             Conferinta a fost moderata de dl. Ringo Damureanu, coordonator regional in cadrul CSN Meridian, lider al Sindicatului Administratiei Publice „Forta Legii”, membru al comisiilor de dialog social constituite la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor si judetului Dolj.


             Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai Asociatiei pentru Profesionalism si Transparenta in Administratie (APTA), precum si ai altor organizatii non-guvernamentale care promoveaza valori culturale si dialogul social ca metoda de prevenire a conflictelor si pastrare a pacii sociale, reprezentanti ai institutiilor si sindicatelor din Institutia Prefectului judetului Dolj, Institutia Prefectului judetului Olt, Consiliul Judetean Dolj, Consiliul Judetean Gorj, Primaria mun. Craiova, Primaria mun. Bailesti, Primaria mun. Calafat, Primaria or. Segarcea, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul Scolar Judetean, Protectia Consumatorilor, Directia de Sanatate Publica Dolj, Directia pentru Cultura si Patrimoniu National, Directia Generala a Finantelor Publice, Politia Locala a Mun. Craiova, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, primarii de orase si comune, membri de sindicat, ferimieri, meseriasi.


             Subiectele propunse pentru dezbatere au fost: Oltenia – o regiune cu probleme sociale? Principalele nevoi si probleme ale partenerilor sociali din regiune. Dezvoltarea durabila a regiunii. Agricultura si Turismul – solutiile pentru reducerea somajului si cresterea nivelului de trai. Subiecte specifice: sanatate, educatie, viitorul exploatarii resurselor minerale etc., raportate la temele de interes general actual: Invatamantul – sansa sau nesansa copiilor nostri? Agricultura – o sansa strategica? Sistemul de sanatate – public vs privat. Dialogul social si civic. Transparenta decizionala in administratia publica. Depolitizarea – cum?, de cand?, pana la ce nivel? Care este specificitatea si potentialul Olteniei? Regionalizarea.
             In deschiderea evenimentului, dl. Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian – beneficiar al proiectului, a subliniat importanta dialogului social ca instrument de solutionare a problemelor sociale din Romania, aratand ca practic nu exista domeniu in care sa nu se aplice.


             Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat in cadrul conferintei regionale ca principalul obiectiv pentru dezvoltarea economica locala si regionala ramane atragerea fondurilor nerambursabile, in perspectiva exercitiului bugetar european 2014-2020. Totodata, presedintele CJ Dolj a reamintit ca in ultimii trei ani, consiliul judetean a reusit sa atraga fonduri europene de 400 milioane de euro in proiecte care se afla in curs de implementare sau sunt deja implementate.
             Referitor la eveniment si la importanta acestuia, vorbitorul a declarat: „Putine evenimente publice ar fi putut sa aduca la aceeasi masa atatea personalitati, asa cum vedem la aceasta conferinta regionala a Confederatiei Sindicale Nationale «Meridian». Abordati o tema generoasa, pe care, pana in anul 2014, o vom auzi peste tot, respectiv cea a regionalizarii.”
              „Sunt onorat sa fiu si presedintele Comitetului de Dezvoltare Regionala pentru un an de zile, asa ca stiu situatia celor cinci judete care compun regiunea Oltenia. In ciuda unor aprecieri fata de oamenii din aceasta regiune, eu vreau sa va spun ca suntem regiunea cea mai compacta, cu presedinti de consilii judetene, cu primari de mari municipii, de orase si de comune care fac parte din acest CDR si care conlucreaza pentru a atrage fonduri europene care sa ajunga in fiecare dintre cele cinci judete ale regiunii noastre. Desi Oltenia este a doua regiune din tara din punct de vedere al gradului de saracie, eu cred ca bogatia noastra sta in oameni. Dincolo de greutatile pe care le vedem, din cand in cand mai trebuie sa vedem si partea plina a paharului. Sunt sigur ca in anii urmatori, daca vom reusi sa facem cativa pasi in ceea ce inseamna cateva teme mari si generoase cu care se confrunta regiunea noastra si ma refer aici la probleme de infrastructura, de locuri de munca, de sanatate, de educatie, vom putea iesi din aceasta problema a saraciei care ne trimite pe locul doi intre regiunile slab dezvoltate ale tarii. Asteptam cu mare interes fondurile europene de la care avem toata speranta, pentru ca de aici vor veni resursele importante. Eu cred ca aici trebuie sa ne aratam mintea noastra isteata, mintea noastra olteneasca in atragerea de fonduri europene, pentru ca asa cum am mai spus-o, pentru Dolj aceste fonduri au fost principalul pilon de dezvoltare economica”, a mai declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj.


             Prefectul judetului Dolj, Elena Costea, a declarat ca participat cu o zi mai devreme la Conferinta internationala “Dialog Social European”, desfasurata la Palatul Parlamentului, sub inaltul patronaj al prim-ministrului Victor Ponta, organizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, in colaborare cu Secretariatul General al Guvernului, conferinta la care au participat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, presedintele AVAS, Marius Lucian Obreja, oficiali ai ministerelor muncii din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanti ai ambasadelor, prefecti ai mai multor judete ale tarii, precum si parteneri sociali.
             In cadrul conferintei internationale la care doamna Elena Costea a luat parte cu o zi mai devreme, a fost ridicata problema reprezentativitatii partenerilor sociali in conditiile legii dialogului social si a necesitatii furnizarii de informatii corecte privind nevoile persoanelor pe care le reprezinta acestia. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a afirmat ca este necesara elaborarea unei legislatii mai flexibile in domeniul muncii si dialogului social, corelata cu nevoile pietei muncii si in acord cu contextul socio-economic intern si international. Pentru prefectul judetului Dolj, intalnirea de la Craiova privind problematica dialogului social, din cadrul Conferintei Regionale cu tema “Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”, organizata de Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, a reprezentat o continuare a ceea ce s-a intamplat la Bucuresti.


             Secretarul de Stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Fifor, participant la eveniment, a declarat: „Este o onoare pentru mine sa particip astazi la aceasta conferinta, o conferinta a unui proiect dezvoltat pe fonduri europene. Este o bucurie, pentru ca dincolo de tema extrem de generoasa pe care proiectul o propune, discutam in sine de un nou efort de atragere a fondurilor europene in Romania, discutam in sine despre o incercare reusita pentru care va felicit in mod special, mai ales in contextul in care stim cu totii ca una dintre marile probleme pe care Romania le traverseaza in acest moment este tocmai blocarea programelor pe fonduri europene. Tema ne preocupa in mare masura pe toti pentru ca daca ceva nu s-a intamplat in ultimii ani tocmai dialogul social nu a fost prezent in societatea romaneasca„, concluzionand ca este o onoare pentru Craiova sa gazduiasca un asemenea eveniment.


             Reprezentantul lucratorilor din Romania in Comitetul Economic si Social European, Dumitru Fornea, a vorbit pe larg auditoriului despre crearea si mecanismele de functionare ale Uniunii Europene, despre importanta consultarii partenerilor sociali in procesul de legiferare la nivel comunitar european. Referindu-se la buna reprezentare a lucratorilor, vorbitorul a dat ca exemplu de buna practica in Romania chiar Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii”, pe care l-a laudat pentru modul profesionist in care isi reprezinta membrii, spunand despre presedintele SAP Forta Legii Ringo Damureanu ca este un luptator pentru interesele lucratorilor si un factor activ de advocacy la nivel national si regional.


             Maria Elena Viezure, asistent local in cadrul proiectului, a prezentat rezultatele calitative si cantitative ale aplicarii proiectului la nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia si a subliniat ca realitatea economico-sociala din Romania a relevat ca rolul sindicatelor si al asociatiilor in general nu este cunoscut, nu li se acorda suficienta atentie, libertatea de asociere este insuficient exersata, iar rolul proiectului este de a constientiza populatia, atat cea activa cat si cea pasiva, de importanta dialogului social real intre actorii sociali actuali, promovand exemple de buna practica in ceea ce priveste asocierea.


             In cadrul dezbaterilor, o interventie deosebita a venit din partea domnului Ion Dinu, primarul comunei Amarastii de Jos, care a prezentat drama sociala cu care se confrunta locuitorii comunei pe care o reprezinta si ai zonei de sud a regiunii Oltenia din cauza secetei, lipsa apei si nefunctionarea sistemului de irigatii ducand catre desertificarea rapida a zonei si punerea in pericol a securitatii alimentare a locuitorilor.


             Potrivit coordonatorului regional al proiectului, Ringo Damureanu, aceasta a fost tema cu cel mai mare impact social dintre toate temele ridicate in cadrul celor 46 de evenimente locale, judetene sau regionale desfasurate pana la acest moment de centrul regional Sud-Vest Oltenia.


             La aceasta problema s-au referit pe rand deputatii PSD Petre Petrescu si PDL Constantin Dascalu, care au invocat problemele majore existente in agricultura romaneasca in ultimul sfert de secol, precum si discrepanta dintre declararea agriculturii ca domeniu de interes national si lipsa vointei politice determinante in vederea sprijinirii acestui sector al economiei nationale.
             In opinia celor doi parlamentari starea actuala a agriculturii poate fi si un efect al lipsei asocierii fermierilor, care astfel si-ar fi putut reprezenta mai bine interesele.


             Alte teme de referinta in cadrul dezbaterilor au fost reprezentate de efectele economice si sociale ale restructurarii si disponibilizarilor de la Compania Nationala Caile Ferate Romane (CFR), invocate de dl. Gheorghe Fratica, presedintele Federatiei Nationale Miscare Comercial, exploatarea resurselor minerale carbonifere si non-carbonifere – dl. Constantin Cretan, presedintele Federatiei Nationale a Muncii, desfiintarea si reorganizarea invatamantului de stat profesional de arte si meserii liceal si posti-liceal, dezbatuta de dna. Simona Ciulu, inspector de specialitate ISJ Dolj, precum si despre potentialul turistic si identitatea socio-culturala a fostului judet Romanati, promovata de dl. Giani Florescu, presedintele Asociatiei socio-culturale pentru promovarea valorilor Romanatiului “Iancu Jianu”.


             Conferinta a luat sfarsit prin cuvantul domnului Ion Popescu, presedintele CSN Meridian, care si-a manifestat increderea ca viitorul va aduce o imbunatatire a climatului de pace sociala, o educatie sociala mai buna, somaj mai redus si o mai buna cooperare intre regiuni si in cadrul acestora.


PRESA REGIONALA SI LOCALA DESPRE EVENIMENT :


http://www.cvlpress.ro/03.11.2012/ion-prioteasa-a-participat-la-conferinta-regionala-anuala-de-evaluare-intermediara/ 


http://www.lupamea.ro/articol.php?id=13792&titlu=%E2%80%9C%C3%8Empreun%C4%83-pentru-dezvoltarea-dialogului-social-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia%E2%80%9D


http://www.ponturidespre.ro/actualitate/presedintele-cj-dolj-la-conferinta-sindicala-meridian-asteptam-cu-mare-interes-fondurile-europene/


 


VIDEO:


http://www.hostfiles.ro//download.php?get=cs_cj_dialog_social.mpg


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*