Discutii la Ministerul Muncii

Uniunea Forta Legii a fost invitata sa participe la o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, pentru discutii referitoare la problemele salariatilor din administratia publica locala.


Intalnirea s-a desfasurat vineri dupa amiaza, la sediul Ministerului Muncii, la aceasta participand si secretarul de stat Valentin Mocanu, coordonatorul la nivel national al dialogului social. Delegatia UFL a fost compusa din dl. Ringo Damureanu, presedintele Uniunii si d-nii. Cristian Motorga si Valentin Vatau – lideri SAP-Forta Legii.


Ministrul muncii a fost interesat sa cunoasca principalele probleme ale salariatilor din Administratie.


Presedintele Forta Legii a aratat ca, desi in repetate randuri, atat primul-ministru Emil Boc, cat si actualul ministru al Muncii, Mihai Seitan, au declarat ca in 2010 salariatii bugetari nu vor avea de pierdut prin aplicarea Legii unice de salarizare nr. 330 / 2009, realitatea este cu totul alta. Am cerut ca, daca exista drepturi care se pierd in 2010, sa fie date cateva exemple. Am cerut, de asemenea, sa se interpreteze actualele reglementari legale in legatura cu acordarea anumitor drepturi, cum ar fi sporul de dispozitiv in primarii sau consilii judetene, acordate prin hotarari de consiliu local sau judetean, insa inaltii reprezentanti ai ministerului nu au putut raspunde nimic concret.


La cererea federatiei noastre sindicale, ministerul Muncii ne-a dat asigurari ca in cel mai scurt timp va pregati si va afisa pe site-ul oficial al ministerului lamuriri clare despre felul cum se vor regasi sporurile in salarii in 2010, pe modelul intrebare-raspuns, astfel incat fiecare salariat sa verifice daca reincadrarea lui in 2010 s-a realizat corect.


De asemenea, am aratat ca exista, din pacate, diferenta intre discursul public al actualului prim-ministru si al membrilor Cabinetului sau, pe de o parte, si modul cum se aplica in teritoriu legea, prin agentiile judetene de prestatii „anti”sociale si trezorerii. La cererea Uniunii Forta Legii, ministrul Muncii a acceptat sa organizeze in cursul saptamanilor viitoare o intalnire de lucru intre cei care avizeaza reincadrarile salariale din judete si reprezentantii federatiilor sindicale din Administratie, in care sa se lamureasca si ultimele aspecte legate de reincadrari, aplicarea legii unice a salarizarii in 2010 si acordurile si contractele colective de munca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*