GREVA… DE SOLIDARITATE

            Biroul Executiv al Uniunii „Forta Legii”, mandatat recent de Consiliul National sã negocieze cu federatiile sindicale din sectorul bugetar în vederea stabilirii unor actiuni comune, a constatat cã actiunile greviste stabilite pentru astãzi de o parte din federatiile sindicale bugetare urmãresc, din pãcate, doar rezultate de imagine, si nu solutiile asteptate de salariatii bugetari la problemele cronice din sistem cu care se confruntã în ultimii 10-15 ani. Din aceste motive, Uniunea Forta Legii nu va participa la greva de azi.

            Una din federatiile care au declarat cã vor face grevã azi, Alianta Nationalã a Bugetarilor Sed Lex, care face parte din Alianta Bugetarilor ad-hoc, printr-un comunicat recent, atasat, aminteste despre un „protocol” care ar fi fost încheiat între „toate federatiile sindicale reprezentative din sectorul bugetar”, lucru total neadevarat. Atât Uniunea FORTA LEGII, cât si celelalte douã federatii ale functionarilor publici, care au încheiat în 2007 acordul pentru finalizarea proiectului Legii unitare de salarizare in sistem, nu au fost invitate la un demers comun.

            Mai mult decât atât, în comunicatul mentionat, Alianta Sed Lex aratã fãrã echivoc cã nu va desfãsura azi o grevã propriu-zisã, ci… una de solidaritate fatã de protestul sindicatelor din învãtãmânt. Din pãcate, este greu de crezut cã o grevã de solidaritate fatã de protestul sindicatelor din altã ramurã de activitate va aduce vreun rezultat pozitiv în Administratia publicã.

            Grevele sunt de trei tipuri, potrivit legii: de avertisment, propriu-zise si de solidaritate, cu reglementãri distincte. Art. 45 alin. (1) din Legea nr. 168 / 1999, privind solutionarea conflictelor de muncã, prevede cã greva de solidaritate poate fi declaratã în vederea sustinerii revendicãrilor formulate de salariatii din alte unitãti. Asadar, eventuala grevã de solidaritate a salariatilor din administratie ar putea avea ca efect cel mult sustinerea revendicãrilor formulate de salariatii din învãtãmânt. Situatia nu ne este favorabilã, având în vedere si experienta anului 2003, când membrii de sindicat au participat la un mare miting al profesorilor, cu rezultate doar pentru acestia din urmã.

            UNIUNEA „FORTA LEGII” nu a organizat si nu va participa la grevã, dar sustine revendicãrile formulate de grevistii din sectorul bugetar, deoarece problemele sunt reale. Federatia noastrã considerã însã cã momentul politic nu a fost potrivit ales pentru desfãsurarea unei asemenea miscãri sindicale. Membrii nostri de sindicat au libertatea de a participa la greva de solidaritate de azi, neorganizatã de federatia noastrã, potrivit propriilor convingeri si pe propria rãspundere.

            Biroul Executiv al Uniunii „Forta Legii”, va cãuta în perioada imediat urmãtoare sã identifice federatiile sindicale bugetare interesate nu de propria imagine, ci de rezolvarea problemelor salariatilor, pentru stabilirea unor actiuni comune dupã data alegerii urmãtorului presedinte al României si a instalãrii viitorului Cabinet.

ULTIMA ORA:

PRESEDINTELE UNIUNII FORTA LEGII A PARTICIPAT  AZI,  INCEPAND CU ORA 11.30, LA O INTALNIRE CU PRIMUL MINISTRU EMIL BOC SI CU MINISTRUL FINANTELOR GHEORGHE POGEA, MINISTRU INTERIMAR AL MUNCII, IN CADRUL CAREIA AU DISCUTAT PROBLEMELE REALE CU CARE SE CONFRUNTA IN PREZENT FUNCTIONARII PUBLICI SI PERSONALUL CONTRACTUAL DIN ADMINISTRATIA PUBLICA. Vom reveni cu amanunte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*