INTALNIRE GUVERN – FORTA LEGII

Luni, 5 oct. 2009, presedintele Uniunii Forta Legii (UFL), Ringo Dãmureanu, a participat la o întâlnire cu Primul-ministru Emil Boc si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministru interimar al Muncii, la invitatia pãrtii guvernamentale adresate UFL, pentru a discuta problemele salariatilor din Administratia publicã pe care îi reprezentãm.

Primul-ministru a arãtat situatia incertã în care ne aflãm: greva mai multor federatii sindicale bugetare, deficitul bugetar enorm înregistrat de Cabinetul pe care îl conduce, de minus 8% din PIB, angajamentele luate în fata Fondului Monetar International de reducere a cheltuielilor bugetare, inclusiv prin adoptarea unor mãsuri precum cea de concediere fortatã a angajatilor bugetari 10 zile pânã la finele anului 2009, mãsurã asupra cãreia se va pronunta Curtea Constitutionalã în data de 14 Octombrie a.c. Pentru rezolvarea problemelor din sectorul bugetar, primul-ministru a sustinut cã doar pe calea dialogului se pot cãuta solutii.

Presedintele UFL s-a adresat primului-ministru, arãtând cã declaratiile publice ale acestuia potrivit cãrora veniturile brute în sectorul bugetar nu vor scãdea prin intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare, sunt contrazise de chiar art. 50 al legii, potrivit cãruia la doar 3 zile de la publicarea legii va fi anulat sporul de mobilitate, iar functionarii publici vor pierde, în plus, si suplimentul postului si suplimentul corespunzãtor treptei de salarizare. Afirmatiile au stârnit o reactie neasteptatã din partea liderului Sed Lex, Vasile Marica, care s-a arãtat împotriva celor sustinute de reprezentantul UFL, pe motiv cã ar da nastere unor reactii din partea altor bugetari. In realitate însã, sindicalistul-tv a avut o reactie din cauza invidiei pe care o poartã rezultatelor obtinute de Forta Legii.

Primul-ministru Emil Boc nu a infirmat cele arãtate de UFL, ministrul Gheorghe Pogea intervenind în sprijinul acestuia, a arãtat cã guvernul din care face parte întelege sã garanteze drepturile bugetarilor prevãzute în acte normative si cele negociate, care fac parte din venitul salarial brut, nu însã si suplimentele si sporurile obtinute pe cale judecãtoreascã, care vor fi plãtite retroactiv, esalonat, în perioada 2010 – 2012.

In ceea ce priveste problema restantelor salariale majore înregistrate în ultimele luni în administratia publicã localã, reprezentantul Uniunii Forta Legii a cerut sprijinul ministrului Finantelor pentru alocarea fondurilor necesare cheltuielilor de personal pânã la finele anului 2009. In urma interventiei noastre, Gheorghe Pogea a afirmat cã va rectifica în sens pozitiv bugetul autoritãtilor locale cu suma de 120 milioane lei, în cursul urmãtoarelor sãptãmâni pentru plata salariilor restante.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*