Guvernul – alertat de falimentul Primariei VERBITA

Declaratia recenta a presedintelui Uniunii „Forta Legii”, dl. Ringo Dãmureanu, in urma intalnirii de saptamana trecuta cu ministrul Muncii, potrivit careia Primaria comunei Verbita din judetul Dolj este în faliment, cei 15 angajati ai institutiei nemaiprimindu-si salariile din luna august 2009, preluata de marile agentii de stiri din Romania, dar si de televiziunile centrale, l-a determinat pe Primul-Ministru Emil Boc sa ceara de urgenta implicarea autoritatilor centrale in gasirea unei solutii la aceasta problema.


Astfel, reprezentantii Forta Legii au fost invitati de conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), sa participe, ieri, la o intalnire pentru a analiza in concret situatia amintita. Intalnirea a fost coordonata de dl. Gheorghe Emacu, Secretar de Stat, coordonatorul Administratiei publice si Comunitatilor locale in cadrul MAI.


La intalnire a mai participat Primarul comunei, dl. Marin Braneci, si contabilul Niculita Gaspar, care, la solicitarea Directiei pentru Politici Fiscale si Bugetare Locale din cadrul MAI au participat cu documente justificative: executia pe anul 2009, situatia colectarii veniturilor, proiectul de buget pe anul 2010, numarul de posturi aprobat, numarul de posturi incadrat si componenta venitului salarial pe fiecare post in parte (salariul de baza si sporuri detaliate).


Potrivit informatiilor detinute de Guvern, gradul de colectare a veniturilor proprii de catre Primaria Verbita in anii 2008 si 2009 a fost de 45%, respectiv 44%. Din totalul de 321.000 lei care ar fi trebuit colectati  la bugetul local, primaria a colectat doar 141.000 lei, pierzand o suma mare de bani care ar fi putut fi folosita pentru acoperirea unei parti a restantelor salariale din anul trecut, ceea ce a condus la diminuarea bugetului alocat acestei primarii pentru anul 2010 cu cca 1,8 miliarde lei vechi.


Atat Primarul, cat si contabilul primariei au solicitat sprijinul financiar din partea Guvernului pentru acoperirea datoriei, sustinand ca le este foarte greu sa colecteze taxele si impozitele locale, dar mai ales amenzile care ar trebui sa se faca venit la bugetul local, comuna fiind saraca, si ca singura solutie viabila ramane ajutorul de stat.


Conducerea MAI a aratat ca nu poate sustine fara probe temeinice alocarea de catre Guvern, din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Primului-Ministru, a noi sume de bani catre Primaria Verbita, pentru plata salariilor, dupa ce in anul 2009 Guvernul a alocat deja in acest scop 890 milioane de lei vechi, prin doua hotarari de guvern, si ca solutia trebuie gasita in imbunatatirea managementului la nivelul conducerii primariei, printr-o mai buna colectare a creantelor bugetare locale.


Presedintele Forta Legii a aratat ca Statului, ca angajator, nu ii este permis sa nu remunereze munca salariatilor sai, indiferent care ar fi motivul si a insistat ca reprezentantii Statului, atat la nivel central – MAI si celelate ministere de resort, cat si la nivel local – Primarul comunei, trebuie sa gaseasca impreuna solutii atat pentru rezolvarea urgenta a datoriilor restante la plata salariilor angajatilor, dar si pentru reglementarea pentru viitor a acestei situatii.


In urma discutiilor, MAI a decis trimiterea unei echipe de control din partea Institutiei Prefectului Dolj pentru a constata cauzele care a dus crearea acestei situatii, urmand ca, ulterior, sa primeasca din partea acesteia concluziile controlului, pentru a putea fi stabilite masurile ce se impun.


Uniunea Forta Legii va continua sa militeze, in limitele legii, pana la achitarea tuturor datoriilor catre angajatii Primariei Verbita, membri de sindicat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*