In 2013 se acorda 10% din valoarea titlurilor executorii

              Functionarii publici si angajatii cu contract individual de munca din Administratia publica reprezentati in instanta prin Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii”, in favoarea carora au fost stabilite in mod irevocabil sume avand ca obiect drepturi salariale, nerecuperate integral pana in prezent, vor primi in anul 2013 10% din valoarea titlului executoriu.


              Modalitatea de calcul a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect drepturi salariale pentru personalul bugetar si procedura de stabilire a procentelor care se acorda in anul 2013 va fi detaliata mai jos.


              Observatie importanta: Valoarea efectiva a transelor de acordare se determina procentual din valoarea titlului executoriu, asa cum prevede legea, si nu din valoarea ramasa de executat din titlul executoriu.


MODALITATEA DE CALCUL a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect drepturi salariale pentru personalul bugetar: PREAMBUL: Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 71 / 2009, rep., plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului bugetar, devenite executorii pana la finele anului 2011, se realizeaza etapizat, prin acordarea, anual, a unor procente din valoarea titlului executoriu.
 Din aceste considerente este necesar sa se determine, mai intai, valoarea titlului executoriu, iar apoi sa se determine valoarea efectiva a transelor de acordare stabilite in procente.


PASUL 1 Determinarea VALORII TITLULUI executoriu (notat VT)
– Se raporteaza la luna de referinta decembrie 2011.
– Se calculeaza astfel: se inmulteste fiecare dintre valorile lunare aferent perioadei prevazute in sentinta succesiv cu indicii de inflatie aferenti perioadei pana la pronuntarea sentintei. Se insumeaza la final, rezultand VT.
– Coeficientii (indicii) de inflatie comunicati de Institutul National de Statistica pentru perioada iul. 2005 – dec. 2011, precum si Tabelul de calcul al valorii titlului executoriu (VT) se gasesc atasat prezentului comunicat.


PASUL 2 CALCULAREA valorii procentuale care se acorda din titlul executoriu  (exemplu: determinarea valorii procentuale de 10% care se acorda in 2013)
 
– Valoarea procentuala care se acorda (notat VP) se calculeaza astfel: se inmulteste valoarea titlului executoriu cu procentul prevazut sa se acorde din valoarea titului executoriu (exemplu: VP=VT*10/100)
– In anii urmatori, valorile procentuale care se vor acorda se vor mai inmulti si cu indicele de inflatie de la luna decembrie 2011 la luna/an la care drepturile se vor acorda


 PASUL 3 CORELAREA valorii procentuale cu valoarea titlului executoriu (VT)
– Spre a nu se depasi valoarea titlului (VT), se recomanda intocmirea unui grafic multianual de rambursare a acestor sume, in care sa se urmareasca sa nu fie depasita valoarea titlului (VT)
– In situatiile in care au mai fost acordate transe din titlul executoriu, acestea pot fi actualizate cu inflatia la nivelul lunii de referinta dec. 2011, pentru a rezulta o valoare comparabila, valoare care se recomanda a fi inscrisa in graficul de rambursare.   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*