In direct, azi la Realitatea TV, ora 08:00


Presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual Forta Legii, dl. Ringo Damureanu, a fost invitat de postul Realitatea TV in direct in aceasta dimineata in cadrul emisiunii Realitatea de la 08:00 sa comenteze recenta declaratie a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu (foto), potrivit careia actualul Guvern va concedia fara limita personalul bugetar in acest an: Vom restructura cate posturi va fi necesar pentru ca sistemul sa functioneze eficient. Nu-mi este frica sa anunt un numar de posturi. A anunta o concediere nu este placut, ca sa spun asa… Este evident ca in Romania, pe timp de criza, foarte multe locuri de munca au fost si sunt puse sub semnul intrebarii. Este evident ca acest lucru se intampla in acest moment si in sectorul bugetar„, data in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani” difuzate ieri de Pro TV.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in prezent, nu exista o cifra a concedierilor, Guvernul avand doar obiectivul de reducere a cheltuielilor de personal in 2010 fata de 2009. El a mentionat ca, fata de 2009, sectorul bugetar s-a redus cu 36.000 de angajati in acest an, insa a precizat ca inca nu s-a atins un echilibru intre aceasta ajustare si cea din sectorul privat. „Din pacate, restructurarea solida, majora pe care sectorul privat a suferit-o in 2009 si o continua partial si in 2010 nu a fost urmata de o restructurare suficient de solida si la nivelul sectorului public. Ea va continua in acest an si la un moment dat va exista un echilibru intre cele doua ajustari, pentru ca acel echilibru este absolut necesar„, a mai spus Vladescu.

Invitatia reprezentantului Uniunii Forta Legii a venit dupa ce in ultimele saptamani aceasta federatie sindicala, reprezentativa la nivel national pe ramura Administratie Publica, a scos in strada peste trei mii de functionari publici si angajati cu contract de munca in Administratia publica, serviciile publice, Asistenta social sau Politia comunitara, in cadrul manifestatiilor de strada de la Targoviste – 14 aprilie, 450 participanti, Slatina – 21 aprilie, 1200 participanti si Craiova – 28 aprilie, 1400 participanti.


Redam mai jos declaratia in direct a presedintelui Uniunii Forta Legii la RealitateaTV:


        Declaratia domnului ministru Sebastian Vladescu este pe cat de surprinzatoare pe atat de dezamagitoare. Ministrul de Finante trebuie sa gaseasca solutii, este primul om care trebuie sa gaseasca solutia cea mai potrivita, sau solutiile pentru scoaterea Romaniei din criza financiara. El trebuie sa fie “eminenta  cenusie” a Guvernului, si nu o persoana care sa bajbaie. Sa nu stie ce trebuie dat afara si ce trebuie pastrat?!… Vorbeste despre corelari, care nu exista practic, intre numarul de salariati din domeniul privat, care sigur este in picaj in ultima perioada, din pacate pentru Romania, si numarul de salariati din mediul public. 
        Aceasta mentalitate negative, ca sa corelam una cu alta, astfel incat, daca numarul de salariati din privat este in picaj – sa moara si capra vecinului (in termeni populari), adica sa fie in picaj si numarul de salariati din mediul public, este surprinzator pentru un ministru al Finantelor, cum este domnul  Vladescu. 
        Cele doua sectoare ar trebui sa functioneze foarte bine. Daca numarul de someri din Romania ar creste fabulos nu ar insemna ca si cei de la Somaj sau agentiile de somaj sa isi piarda in egala masura salariatii, deci in functie de necesitatile pe care noi le avem, un sector sau altul trebuie sa creasca, iar daca oamenii o vor duce tot mai greu Sanatatea nu trebuie sa fie disproportionata, diminuata.
        Sunt sectoare in domeniul public care trebuie incurajate, cu atat mai mult in aceasta perioada de criza.
        Problema noastra este una majora, cu salariatii din Administratia Publica, si anume faptul ca   numarul de salariati scazand, sarcinile de serviciu le indeplinesc cei care au ramas in activitate, astfel avem oameni care nu si-au mai primit plata orelor suplimentare pe ultimi 3 ani. 
        Astfel, Uniunea Forta Legii, in ultima luna, a organizat in localitatile Targoviste, Slatina si Craiova  manifestari de protest, unde in lista de revendicari a fost cuprins si acest fapt – plata orelor suplimentare, in caz contrar Statul sa-si angajeze salariati, pentru ca nu putem obliga la nesfarsit  actualii salariati sa presteze ore suplimentare pe care Statul sa nu le mai plateasca niciodata.
        Exista metode certe in externalizarea unor servicii,  de ce nu ?!… Sunt nenumarate domenii de activitate in Administratia Publica, de exemplu Asistenta Sociala, paza etc..
        Insa, din pacate, actuala guvernare in loc sa se comporte ca un bun manager, se comporta ca un contabil cu o mentalitate invechita.
        Uniunea Forta Legii a stabilit pentru luna anterioara 3 manifestari de protest pe care le-a efectuat, cu 3.000 de salariati in strada. Ramane de vazut daca pe 5 mai 2010,  colegii de la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie vor si face greva generala.


        Va spun insa ca noi suntem hotarati ca in toamna sa facem miscari de protest in Capitala, deoarece una din problemele noastre este si salarizarea pe anul 2011. Am fost pacaliti in anul 2010 ca vor intra in vigoare acele grile unice de salrizare… nu s-a intamplat acest lucru. Guvernul actual ne-a luat foarte multe drepturi si nu a pus nimic in plus, astfel este posibil ca, si in 2011, sa se intample la fel.


Imaginile se pot vizualiza pe site-ul


http://www.realitatea.net/jurnale.html 
– Realitatea de la 08:00 (03.05.2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*