Intalnire cu ministrul Sanatatii

Presedintele ”Forta Legii”, Ringo Damureanu, va avea astazi, incepand cu orele 14:00, o intalnire cu ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, la sediul ministerului, pentru a discuta problemele lucratorilor din Sanatate si Asistenta Sociala.

In cadrul discutiilor, USFPPC Forta Legii, federatie sindicala reprezentativa la nivelul Administratiei publice, va solicita Ministerului Sanatatii sa initieze, in procedura de urgenta, elaborarea unei OUG prin care sa se completeze actuala Lege-Cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, prin care sa fie eliminate, incepand cu data de 1 martie 2018, toate discrepantele salariale din cadrul Familiei ocupationale de functii bugetare ”Sanatate si asistenta sociala”.

”Forta Legii doreste sa fie respectate in fapt si in drept principiile care stau la baza noului sistem de salarizare, iar diferentele de salarizare intre categoriile de personal de specialitate din sistemul public de Sanatate si din unitatile de Asistenta sociala sa fie eliminate, spre a evita plecarile masive ale medicilor, asistentilor medicali si restului personalului de specialitate din sistemul public romanesc de sanatate si asistenta sociala” a precizat Ringo Damureanu.

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din DSP-uri si CAS-uri

Pentru Directiile de sanatate publica si pentru Casele de asigurari de sanatate, Forta Legii solicita modificarea Legii salarizarii, astfel incat toate institutiile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestui minister sa beneficieze de o majorare a salariului de baza de 15%, pentru complexitatea muncii, iar nivelul de salarizare prevazut de lege pentru unitatile clinice sa se aplice ºi personalului de specialitate din Directiile de sanatate publica si Casele de asigurari de sanatate, inclusiv functionarilor publici.

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din Asistenta sociala

Pentru personalul de specialitate din unitatile de Asistenta sociala, centre cu sau fara personalitate juridica, solicitam completarea art. 38 alin. (3) lit. ”b” din Legea-cadru nr. 153/2017, astfel incat, incepand cu 1 martie 2018, nu doar salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici ºi de asistenti medicali din unitatile sanitare publice sa se majoreze la nivelul stabilit potrivit legii pentru anul 2022, ci aceeasi masura se se aplice si personalului care ocupa functiile de specialitate din unitatile de asistenta sociala/centre cu sau fara personalitate juridica, prevazute in aceeasi Anexa nr. II cap. I din legea-cadru.

De asemenea, vom solicita Guvernului sa modifice art. 8 din OUG nr. 90/2017, astfel incat munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale ºi in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, de salariatii din familia ocupationala ”Sanatate si asistenta sociala” in cadrul schimbului normal de lucru, sa fie platita cu spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite, conform art. 2 din Cap. II al Anexei II a Legii salarizarii, deoarece compensarea cu timp liber corespunzator, prevazuta de Ordonanta, nu este posibila in cadrul schimbului normal de lucru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*