Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a adresat miercuri seara federatiilor sindicale reprezentative din administratia publica invitatia de a participa la o intalnire cu conducerile MAI, Ministerului Muncii si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), in care vor fi discutate unele „aspecte privind cadrul legislativ” din administratia publica locala, programata ieri, la orele 16.00.
MAI nu a avansat niciun proiect pe marginea caruia sa aiba loc discutiile la care ne-a invitat.
Partea guvernamentala a fost reprezentata de dnii. Gheorghe Emacu, Radu Comsa – secretari de stat si Liviu Gradinaru – subsecretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, dl. Valentin Mocanu – secretar de stat in Ministerul Muncii, coordonator la nivel national al Dialogului Social si dnii. Andras Szakal – presedinte si Marian Niculescu – secretar general al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
Uniunea Forta Legii a fost reprezentata prin presedinte, dl. Ringo Damureanu si vicepresedinte, dl. Octavian Chelemen.
Intalnirea a dat ocazia colegilor nostri din FNSA, reprezentata de dl. Romel Neagu, de a-si sustine revendicarile care au stat la baza grevei de avertisment de scum trei zile, dar si partii guvernamentale de a-i pune la colt, pe coji de nuci, spre deliciul reprezentantului Sed Lex, dl. Razvan Bordeanu, care nu a scapat ocazia de a critica pentru nelegalitate acordurile si contractele colective de munca din administratia locala, uitand ca reprezenta… tocmai o federatie din administratia locala.
In interventia sa, reprezentantul Forta Legii a aratat ca:
1. initiativa partii guvernamentale de a se consulta cu federatiile sindicale este normala, cu observatiile ca acest tip de discutii nu trebuie sa aiba loc doar daca sunt anuntate greve, iar termenul in care este stabilita o intalnire sa permita federatiilor sa-si consulte membrii cu privire la problemele pe care le au
2. in ceea ce priveste propunerile de modificari ale legislatiei, Uniunea Forta Legii a depus de fiecare data amendamente, observatii si propuneri, inclusiv de curand pe marginea proiectului care va modifica Legea nr. 188 / 1999, privind Statutul functionarilor publici
3. in ceea ce priveste proiectul de reducere a personalului din primarii, in actuala lui varianta neoficiala, nu am facut nicio observatie, cat timp Guvernul nu pune in discutie un proiect pe care sa si-l asume
4. avand in vedere ca Guvernul a adoptat recent o hotarare prin care a aprobat standarde de cost pentru serviciile publice specializate cu Protectia Copilului, iar azi vor avea loc la Sinaia consultari pe marginea legislatiei aplicabile, Uniunea Forta Legii a atras atentia ca prin respectiva HG, prin care la un numar de 7 copii cu handicap se impune un singur angajat pe o tura de lucru, Romania se intoarce inpoi cu 20 de ani, in perioada cand tara era criticata de toata Europa pentru modul cum gestiona aceasta problema, iar vizitele Baronesei Emma Nicholson erau foarte frecvente.
5. cu referire la politizarea Administratiei Publice, UFL a aratat ca se opune ca in aceasta perioada in care se vorbeste tot mai mult de concedieri colective, Administratia sa mai suporte o infuzie de politicieni, care sa devina peste noapte functionari publici de executie, ca efect al abrogarii OUG nr. 105 / 2009.
6. dezaprobam atitutinea sfidatoare a conducerii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor fata de sindicatele reprezentative si fata de angajatii din sistem, care o suspecteaza de rea-credinta fata de ei, pe motiv ca in perioada ultimelor doua luni a dispus concedieri sau eliberari din functia publica pe motive neimputabile, in acelasi timp cu noi angajari in sistem, pe posturi similare.
7. referindu-se la greva de avertisment a FNSA si la modul in care reprezentantul sau a fost tratat, am aratat ca Uniunea Forta Legii a sustinut public revendicarile si actiunile de protest ale FNSA, inclusiv la primul-ministru si ministrii de resort, deoarece in adminsitratia locala salarizarea este practic o bataie de joc, angajatii din primarii neputand „nici sa moara, nici sa traiasca” cu lefurile pe care le acorda statul, insa am cerut „Nu trageti in Pianist!”, chiar daca miscarea de protest a colegilor nostri nu ar fi indeplinitit integral conditiile prevazute de o Lege a conflictelor de munca nedreapta, care interzice o greva daca prin aceasta ar fi necesara o lege sau modificarea legii. Or, in Administratie, toate revendicarile se pot solutiona doar prin lege.
In urma interventiei noastre, dl. Gheorghe Emacu, adjunctul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a cerut ca toate problemele ridicate de noi sa fie inaintate in cursul urmatoarelor zile si in scris, dandu-ne asigurari ca MAI va raspunde punctual fiecareia dintre propunerile pe care le vom face.
Din motivele aratate, recomandam membrilor nostri de sindicat sa ne inainteze problemele pe care le au, a caror rezolvare sta in competenta MAI, Ministerului Muncii sau ANFP.
Leave a Reply