Modificarea Legii 188 / 1999 s-a amanat

Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a analizat azi propunerea Cabinetului Boc de modificare a Legii nr. 188 / 1999 privind Statutul functionarilor publici, sens in care, MAI a cerut recent confederatiilor sindicale reprezentative ca prin reprezentantii acestora sa participe la dezbaterea proiectului de lege prin care sa se  modifice si completeze Legea 188.


Initiativa MAI de modificare a Statutului functionarilor publici a venit in urma intrarii in vigoare a Legii Cadru a salarizarii unitare nr. 330 / 2009, a Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice nr. 329 / 2009, dar si in urma declararii neconstitutionalitatii OUG nr. 105 / 2009, prin care Cabinetul Boc a fost criticat de Curtea Constitutionala pentru super-politizarea conducerii serviciilor publice deconcentrate din teritoriu ale ministerelor si autoritatilor nationale.


Confederatia Nationala Sindicala a fost reprezentata in Comisia de Dialog Social prin dl. Ringo Damureanu, secretar confederal, presedinte al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual „Forta Legii” (UFL).


Textul proiectului si expunerea de motive sunt atasate prezentului comunicat.


Presedintele UFL a adus o serie de critici proiectului legii si a facut mai multe propuneri in vederea imbunatatirii acestuia, dar a si sustinut punctele de vedere ale reprezentantilor CNSLR-Fratia, dl. Sorin Stan si Cartel Alfa, dl. Romel Neagu, care au cerut ca prin acordurile colective sa poata fi negociata cu primarii si presedintii consiliilor judetene sustinerea in consiliile locale si judetene a acordarii suplimentelor salariale, asa cum sunt definite prin actuala lege-cadru a salarizarii.


In urma acestor interventii, reprezentantii MAI si presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Andrasz Szakal, au acceptat ca federatiile sindicale reprezentative sa poata depune pana miercuri propuneri scrise de modificare a proiectului de lege supus dezbaterii.


La randul sau, Consiliul Economic si Social (CES) a dezbatul azi acelasi proiect de lege, in vederea avizarii.


Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost reprezentata la discutiile din CES de dl. Ion Albu, presedintele executiv al confederatiei. Chiar daca actualul Executiv isi propusese ca in sedinta de miercuri, 27 ianuarie, sa discute in sedinta de Guvern proiectul de modificare a Legii 188, la solicitarea Confederatiei Meridian, CES a amanat pentru o saptamana sa avizeze proiectul de lege, pentru a da posibilitatea sindicatelor reprezentative ale functionarilor publici sa depuna amendamente.


Propunerile si amendamentele Uniunii Forta Legii pe marginea proiectului de modificare a Legii nr. 188 / 1999 vor fi afisate pe site-ul www.fortalegii.ro inainte de a fi aduse comunicate MAI si ANFP.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*