Negură la Câmpulung-Moldovenesc. Primarul Mihăiță a aruncat cu banii publici, în loc să plătească drepturile lucrătorilor

Angajații municipalității, puși să plătească din salarii oalele sparte prin Jaful secolului

Primăria câmpulungeană a decis, începând cu luna iulie 2017, să plătească din salariile lucrătorilor datoriile de peste 1.000.000 euro pe care le datorează Finanțelor publice, provenind dintr-un masterplan de mediu, un proiect de 80.000.000 euro la nivelul județului Suceava, bani evaporați fără urmă.

Nimeni nu a mai fost tras la răspundere după acest jaf de proporții, iar primarul Mihăiță Negură (foto), împreună cu consilierii locali, a decis ca datoriile făcute de autorități să fie plătite de… salariați !

Consiliul Local al Municipiului Câmpulung-Moldovenesc a hotărât la data de 27.07.2017 să taie toate salariile cu 20%.

A fost un caz fără precedent, când, salariile funcționarilor publici și angajaților contractuali din primărie, în loc să crească pe actuala Lege-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea, au scăzut.

Actualul primar nu a dorit să recupereze prejudiciul de acolo unde au ajuns banii

Promisiunea făcută la începutul anului 2018 de primarul din Câmpulung-Moldovenesc în urma întâlnirii cu reprezentanții Sindicatului Național ”Forța Legii” că va colabora pentru găsirea de soluții în vederea recuperării banilor pierduți și pentru revenirea salariilor la normal s-a dovedit una absolut gratuită.

Insistențele părții sindicale, inclusiv la nivelul Confederației Sindicale Naționale ”Meridian”, întâlnirile avute pe această temă de partea sindicală cu miniștrii Finanțelor și ai Muncii în anul 2019 nu au avut niciun corespondent, deoarece primarul s-a eschivat complet de sarcinile asumate.

Bani publici dați pe avocați, împotriva propriilor salariați. Aprox. 6.000 lei pe dosar !!!

Hotărârea de Consiliu Local Câmpulung-Moldovenesc nr. 109 din 27.07.2017, prin care s-au tăiat salariile, ca și Dispoziţiile nr. 465 din 31.07.2017 și nr. 518 din 31.08.2017, emise de primarul Mihăiță Negură, în ceea ce priveşte stabilirea salarizării diminuate sub nivelul anterior anului 2016, au fost contestate de funcționarii publici și angajații contractuali prin intermediul Sindicatului Național ”Forța Legii”, ai cărui membri sunt și pe care l-au mandatat să le facă dreptate.

În loc să repare de bunăvoie nedreptățile pricinuite lucrătorilor, primarul și consilierii locali câmpulungeni au decis să plătească banii publici pe servicii de avocatură pentru care autoritățile locale sucevene s-au deplasat tocmai până la București, deși aveau consilieri juridici proprii în primărie.

Legea interzice autorităților locale să contracteze servicii juridice externe de asistență și reprezentare dacă au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică. Potrivit OUG nr. 26/2012, acestea nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare.

Cu titlu excepțional, legea prevede că în situaţii ”temeinic justificate”, în care activităţile juridice necesare autorităţilor locale nu se pot asigura de personalul de specialitate juridică angajat în cadrul lor, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea consiliilor locale.

Chiar să fi fost ”temeinic justificat” pentru autoritatea locală câmpulungeană să ceară ajutorul unor case de avocatură din București pentru a se lupta împotriva propriilor salariați? Chiar nu se putea asigura asistenţa şi reprezentarea autorității locale de către personalul de specialitate juridică angajat în această primărie, încât să fie necesar a se angaja avocați tocmai din Capitala țării?

Cum își justifică activitatea în primărie Compartimentul juridic, reprezentat de doamna Ignat Petronela? Aceasta, împreună cu șefele de la resurse umane și achiziții publice și cu viza CFP aferentă, și-au pus semnătura alături de cea a primarului Mihăiță Negură pe un contract de 5950 lei pentru un singur dosar.

Ce a decis Tribunalul

După un proces lung, de aproximativ doi ani și jumătate, cu judecare și rejudecare, s-a pronunțat o soluție definitivă. Prin Sentința nr. 1402, pronunțată la data de 10.10.2019 în Dosarul nr. 12271 / 63 / 2017*, Tribunalul Dolj a anulat în parte HCL 109/2017 în ceea ce priveşte poziţiile ocupate de salariați: şef serviciu, consilier, consilier juridic, inspector și personalul contractual – referent și a anulat în parte Dispoziţia nr. 465/31.07.2017 modificată prin Dispoziţia 518/31.08.2017 emise de primar, în ceea ce priveşte stabilirea salarizării reclamanţilor. Au fost obligați pârâţii Primarul și Consiliul Local la stabilirea salariilor funcţionarilor publici reclamanţi la cuantumul aferent lunii iunie 2017.

Bani mulți dați degeaba pe avocat

Joi, 5 martie 2020, Curtea de Apel Craiova a respins recursul formulat de avocații bucureșteni atât de bine plătiți, pe motiv că recursul a fost formulat ”de o persoană fără calitate procesuală”. Practic, avocații domnului Negură s-au aflat în ceață și nu au formulat recursul în numele cui trebuia. Adică nici în numele Primarului, nici al Consiliului Local, astfel că recursul acestora, declarat în numele ”Municipiului Câmpulung Moldovenesc prin C.I. Mihai Ștefan”, a fost inadmisibil.

Așa ceva chiar este inadmisibil”, a declarat apărătorul lucrătorilor, Claudia Epure, Secretar general al Sindicatului Național ”Forța Legii”, cu o vechime de 14 ani în activitatea de apărare a drepturilor lucrătorilor.  Soluția pronunțată de instanța de fond a rămas, astfel, definitivă.

Ce urmează pentru salariați

Având în vedere dezlegarea pronunțată în cauză, cu putere de lucru judecat, Sindicatul Național ”Forța Legii” urmează să ceară instanței repunerea pe rol a judecării cauzelor privind salarizarea pe anii 2018 și 2019, în care până în prezent a fost suspendată judecata.

În urma soluției definitive pronunțate, urmează a se formula cerere de executare de bunăvoie a titlului executoriu pronunțat. Dacă autoritatea locală va refuza, va fi declanșată executarea silită, prin executori. ”De dorit ar fi în continuare ca primarul să înțeleagă să le acorde lucrătorilor drepturile de bunăvoie și nu să arunce în continuare banii publici pe orice alte cheltuieli inutile”, a declarat Claudia Epure.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*