Ori-Ori a devenit… Si-Si-Si

Dupa ce vineri Curtea Constitutionala a decis ca masura privind scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor, prevazuta in proiectul de lege pe care Cabinetul condus de Emil Boc si-a angajat raspunderea in Parlament, sambata a fost randul Guvernului sa pluseze, decizand majorarea TVA cu 5 procente, de la 19 la 24%.


Masura survine dupa ce cealalta masura semnificativa asumata de Guvern, reducerea cu 15% a pensiilor, a fost declarata ca neconstitutionala, tot vineri, de aceeasi Curte Constitutionala.


Astfel, dupa ce in mai multe randuri, atat reprezentantii Guvernului Boc, cat si presedintele Traian Basescu, declarasera ca ori scad salariile si pensiile, ori cresc impozitele si taxa pe valoarea adaugata, constatam cu stupoare ca de la 1 iulie 2010 salariatii bugetari vor avea parte si de salarii reduse cu 25% si de TVA majorat cu 5%, platit din salariile reduse si… cel mai probabil, de zeci de mii de locuri de munca mai putin.


Dupa aprecierile publice ale multor specialisti in economie, majorarea TVA cu 5 procente va genera preturi mai mari, in medie, cu 10%, dat fiind ca producatorii si comerciantii vor majora suplimentar preturile pentru a-si acoperi pierderile din cresterea TVA.


Masura cresterii TVA se va aplica de la 1 iulie 2010, data de la care Codul Fiscal va fi modificat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta si va afecta inclusiv preturile la alimentele de baza.


Guvernul a cerut Parlamentului ca, inainte de intrarea in vacanta la 30 iunie a.c., sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetare si recalcularea pensiilor speciale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*