Președintele ”Forța Legii”, candidat la Parlament

Într-un cadru festiv, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor – Partidul AUR, George Simion, a lansat duminică, la Craiova, candidații acestei formațiuni politice nou înființate pentru alegerile parlamentare.

La eveniment au participat, în calitate de invitați, dr. Predrag Bălașevici, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia (Valea Timocului) și Dumitru Fornea, Secretarul general al Confederației Sindicale Naționale ”Meridian”, membru al Comitetului Economic și Social European (CESE/EESC) de la Bruxelles.

 Ringo Dămureanu, președintele Sindicatului Național ”Forța Legii”, deschide lista Partidului AUR pentru Camera Deputaților, la Dolj

Cu această ocazie, Ringo Dămureanu a vorbit despre valorile culturale și identitare românești și despre cei ”30 de ani de democrație eșuată” în care drepturile și libertățile fundamentale au fost încălcate, timp în care, a susținut că ”unii sunt eterni la putere”, afirmând că personal aștepta să apară un partid creștin democrat.

Acesta a deplâns turnura gravă pe care au luat-o lucrurile în politica românească: „Mi-am dorit 30 de ani un partid care să mă reprezinte. Avem nevoie de o societate sănătoasă, de o legislație curată, care să nu mai permită unor baroni să conducă țara atât cât doresc. Avem nevoie de o lege care să limiteze mandatele la două. Este proiectul meu, pe care partidul AUR l-a acceptat, pentru că există un mare derapaj al democrației”.

Dămureanu s-a referit și la lucrători, pe care îi reprezintă de două decenii, despre care a afirmat că nu sunt susținuți în Parlament, deplângând lipsa dialogului civic și a celui social în societatea românească actuală. ”Îmi doresc să îi susțin în continuare, cu cinste pe cei pe care îi reprezint de 20 de ani”, mesaj prin care Președintele ”Forța Legii” a întărit asigurările anterioare că nu va părăsi în niciun caz organizația sindicală, arătând că lucrătorii și sindicatele care îi reprezintă au nevoie de o cât mai bună reprezentare parlamentară.

 

Fornea, oficial al Uniunii Europene, despre implicarea liderilor de sindicate în politică

Dumitru Fornea a arătat că la nivel european principalele sindicate au orientare doctrinară proprie și, în multe situații, chiar reprezentare în Parlamentul European sau în parlamentele naționale.

”În Parlamentul European sunt cel puțin 30-40 de lideri care au avut legătură cu lumea sindicală”, a arătat Dumitru Fornea, exemplificând prin colegi sindicaliști din Germania, Belgia și Italia și susținând că există tradiție la nivel european de implicare a sindicaliștilor în viața politică.

Acesta a afirmat însă că în România și în spațiul est-european s-a manifestat o reticență în ceea ce privește participarea sindicaliștilor la viața politică. ”Noi am avut această moștenire din vremea comunistă, care a indus teama către cetățeni că orice cumulare de funcții ar conduce către abuz. Dar, a abandona ideea politică pentru diverși oameni care sunt importanți și care pot schimba ceva cred că este o greșeală pentru țară. Din reacțiile cetățenilor pe care le-am urmărit, este important proiectul pe care vreți să-l realizați”.

Vorbitorul s-a întrebat retoric: ”Cine ar mai schimba ceva în contextul actual? Suntem un stat de drept și singurul mod de a schimba o lege este prin politică. Este vorba despre responsabilitate”, a susținut Fornea.

 

Ce spune legislația românească despre sindicate și implicarea sindicaliștilor în politică

Legea dialogului social nr. 62/2011 prevede că organizaţiile sindicale sunt independente faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de organizaţiile patronale și că nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic.

Sindicatul Național ”Forța Legii” își păstrează, ca organizație sindicală, independența faţă de toate partidele politice din România și nu va desfăşura activităţi cu caracter politic.

Totodată, organizația noastră sindicală nu a impus și nu va putea impune niciunui membru sau lider de sindicat niciun fel de restricții cu privire la dreptul personal de asociere într-un partid politic, la dreptul de a fi ales sau de a desfășura activități politice, ca drepturi fundamentale, statuate de Constituție.

În categoria generală a persoanelor care au dreptul de a fi aleși intră, potrivit Constituției, inclusiv funcționarii publici și angajații contractuali, inclusiv sindicaliștii, ca oricare alte categorii de persoane neexcluse de lege.

Potrivit legii, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii de autoritate publică, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de ministru, precum și de preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi trezorier al federaţiilor şi confederaţiilor sindicale.

În eventualitatea accederii în Parlament a președintelui organizației noastre sindicale, în urma alegerilor din 6 Decembrie 2020, calitatea de deputat nu este incompatibilă cu cea de preşedinte de sindicat.

Luiza ȘTEFĂNEL
Vicepreședinte

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*