Primul val de concedieri

            Prefecturile au primit primele ordinul de reducere a personalului din institutie si din institutiile deconcentrate, aflate, potrivit legii, in subordinea acestora. Potrivit deciziei neanuntate public si necomunicate partenerilor sociali, in fiecare institutie “se aplica reduceri cu 25% asupra fondului salarial si a celorlalte cheltuieli materiale, iar aplicarea acestei decizii va incepe la 1 iulie. Noi trebuie sa lucram la ducerea la indeplinire, sa vedem cine lucreaza si cine nu mai lucreaza. Nu se stie cati oameni vor pleca din fiecare parte, dar si in Prefectura se vor face reduceri de personal la fel ca si in restul institutiilor, asa ca am aplicat un principiu democratic de evaluare a competentei si eficientei pe post”, dupa cum a declarat public unul din reprezentantii in teritoriu ai Guvernului Boc, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, care a mai spus ca nu stie nici care este fondul salarial al institutiei pe care o conduce. Erorile majore si necunoasterea evidenta a sistemului gestionat sunt scuzabile, tinand seama de persoana care le comite si Guvernul pe care-l reprezinta. Reducerea cu 25% nu se va aplica asupra fondului salarial ci asupra cuantumului brut al fiecarui salariu, solda sau indemnizatie lunara de incadrare, stabilite in conformitate cu Legea-Cadru nr. 330 / 2009, dupa cum prevede art. 1 al Legii aprobate recent de Parlament.


            Biroul Executiv al Uniunii „Forta Legii” a analizat recent aceste semnale care vin din zona guvernamentala, constatand ca actuala guvernare, la fel de incompetenta ca si oamenii care o reprezinta, comite abuzuri dupa abuzuri impotriva cetatenilor Romaniei. Declaratia prefectului sus-mentionat arata ca in momentul de fata sefii de institutii, numiti pe criterii exclusiv politice, nu cunosc activitatea si competenta profesionala a subordonatilor, urmand sa aplice „criterii democratice”, si nu legale, pentru evaluarea competentei si eficientei pe post.


            Din pacate pentru buna functionare a administratiei publice, cu efecte negative pentru calitatea actului administrativ de acum inainte, obedienta fata de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice sau fata de partidele politice din care acestia provin, ar putea sa reprezinte cel mai important, daca nu chiar singurul „criteriu democratic” dupa care vor fi selectati cei care vor ramane sa „lucreze” in institutiile publice.


            Situatia s-ar putea datora, in opinia Biroului Executiv, neimplicarii in protestele din ultimele luni organizate de sindicate a multora dintre cei ale caror posturi vor fi reduse. Participarea la greva generala si la mitinguri a fost extrem de slaba in cazul celor mai multi dintre angajatii care au sefi numiti politic de actualul partid de guvernamant, acestia acuzand permanente presiuni si amenintari. Actiunile prefectului amintit si lipsa totala de reactie a subordonatilor sai sunt exemple.


            Biroul Executiv al Uniunii „Forta Legii” atrage atentia in mod public tuturor conducatorilor de institutii publice ca stabilirea posturilor care vor fi reduse trebuie sa se faca numai in conformitate cu criteriile stabilite de lege, in urma consultarii sindicatelor reprezentative. In caz contrar, demersurile sefilor de institutii vor fi lovite de nulitate, acestia putand ajunge sa raspunda in Justitie pentru abuzurile comise.


            Biroul Executiv va sprijini in orice mod, inclusiv in Justitie, toti functionarii publici si angajatii cu contract de munca, membri de sindicat, ale caror raporturi de serviciu sau de munca vor inceta in alte conditii decat cele pe care legea le prevede, indiferent de institutia din care provin.


            Conducatorii de autoritati si institutii publice nu vor intampina opozitia sindicatelor noastre in situatia in care concedierile vor viza angajati care nu sunt membri de sindicat, a declarat pentru site-ul fortalegii.ro presedintele Uniunii Forta Legii, Ringo Damureanu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*