Simpozion international pe probleme sindicale

                Confederatia Europeana a Sindicatelor Europene (CESI), prin departamentul sau de studii – CESI Europe Academy, a organizat un simpozion international pe tema: Sectorul public din Europa: un angajator de prim rang care actioneaza in interesul general? Provocarile de recrutare si retinere in activitate a personalului (‘Public Sector in Europe: a first-rate employer acting in the general interest? The challenges of recruitment and retention of staff’), desfasurat la Hamburg, Germania, in perioada 9 – 11 octombrie 2013.

                Romania este reprezentata in aceasta structura sindicala europeana prin Confederatia Sindicala Nationala (CSN) Meridian, care face parte din CESI ca membru.

                Lucrarile au fost deschise de dl. Emilio Fatovic, presedintele CESI Europe Academy, care a salutat delegatii la simpozion, apreciind drept un cadru adecvat pentru dezbatere orasul german Hamburg, care a primit titlul de cel mai bun recrutor din sectorul public în 2012.

                Prezent la eveniment, primarul Hamburgului, dl. Olaf Scholz, a impartasit participantilor bunele practici in recrutarea si mentinerea in functie a personalului in cadrul acestei municipalitati, care au justifica acordarea acestui premiu.

                Presedinta Comisiei pentru drepturile femeii si egalitate de gen, dna. Kirsten Luhmann, a subliniat faptul ca in Europa au avut loc la momente diferite reduceri de personal in sectorul public, in ritmuri diferite, astfel ca numarul de lucratori din sectorul s-a redus in UE, cu impact negativ si asupra conditiilor de lucru.

                Discutiile au continuat cu o abordare demografica a provocarilor cu care se confrunta lucrãtorii din sectorul public. Analistul politic de la OCDE Oscar Huerta Melchor a subliniat cat de negativ este in sectorul public impactul reducerilor de personal asupra moralului, increderii, calitatii si experientei in furnizarea de servicii publice.

                O tema comuna pe parcursul dezbateriilor a fost modul in care sectorul public este influentat de generatii, de schimbarile demografice sii structurale. In multe situatii, in special pe fondul crizei economice, acest sector este fortat catre schimbare. Cu toate acestea, diferentele culturale si de generatii au percepute ca factori de influentare a schimbarilor din sectorul public.

                Secretarul general al CESI, dl. Klaus Heeger, a spus ca angajatii , tineri sau batrani, au de multe ori cele mai bune solutii la provocarile cu care se confruntã sectorul public, ei fiind, la urma urmei, cei care se confruntã cu aceste probleme zi de zi, astfel ca o abordare de jos in sus ar trebui sa fie incurajata.

                Contributiile si prezentarile tuturor vorbitorilor sunt disponibile pe site-ul de internet al Academiei CESI, unde pot fi accesate la adresa: http://www.cesi.org/news/2013/131011_symposium.html

                La acest eveniment international partea romana a fost reprezentata printr-o delegatie desemnata de Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual „Forta Legii”, condusa de dl. Ringo Damureanu, presedintele SAP Forta Legii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*