Sindicatele la portile Parlamentului

        Peste 20.000 de oameni, din care mai multe sute membri ai Uniunii Forta Legiiau fost prezenti azi, incepand cu ora 8.30, in jurul Palatului Parlamentului, sa protesteze sub forma unui imens lant uman impotriva masurilor fara precedent propuse de Guvernul Boc spre adoptarea Parlamentului, ca legi, prin care vor fi reduse salariile bugetarilor, pensiile si mai multe subventii de stat acordate populatiei, inclusiv biletele de odihna.


        Parlamentul a dezbatut si votat, incepand cu ora 10.00, in sedinta comuna a celor doua Camere, textul motiunii de cenzura introdusa de Partidul Social Democrat si sustinuta de Partidul National Liberal pe tema celor doua proiecte de lege supuse spre aprobare de Guvernul Boc. In cazul in care motiunea de cenzura ar fi fost adoptata, planul de masuri nu ar mai fi fost pus in aplicare, iar Guvernul condus de premierul Emil Boc si-ar fi incetat mandatul.


       Cele cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national au avut intalniri in cadrul carora au stabilit programul de actiuni.  Programul stabilit de confederatiile sindicale reprezentative si textele proiectelor de legi care au fost depuse de Guvern spre aprobarea Parlamentului sunt atasate prezentului Comunicat.


       Printr-un mesaj adresat federatiei noastre sindicale, presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, dl. Ion Popescu, ne-a transmis: “Va rugam sa va pregatiti conform calendarului de proteste anuntat si sa ne comunicati, in regim de urgenta, disponibilitatea  dumneavoastra de a participa la aceste actiuni, cat si numarul  de  persoane cu care veti participa”.


       Din aceste considerente, in ziua de 15 iunie 201, pichetarea Palatului Parlamentului a reprezentat forma de protest adoptata si de Uniunea Forta Legii, astfel nu a mai fost pusa in aplicare decizia Biroului Executiv de reluare a grevei generale in ziua dezbaterii motiunii de cenzura


        Despre protestele sindicale si perspectivele pe care salariatii bugetari le-ar putea avea in perioada urmatoare, presedintele Uniunii Forta Legii, dl. Ringo Damureanu, a fost invitat sa discute sambata, 12 iunie, incepand cu ora 9.00, la postul de televiziune Realitatea TV.


        In cadrul emisiunii, liderul UFL a aratat ca in acest timp membrii de sindicat se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari, care pot avea ca efect un exod masiv al oamenilor activi cu pregatire superioara si medie.


         Guvernul incearca sa reduca la minimum rolul si importanta sindicatelor, prin adoptarea unor legi strambe, precum legea unica a salarizarii, dar si a unor masuri impotriva salariatilor, precum concedierile colective, reesalonarea pe perioade mari a datoriilor Statutului fata de salariatii bugetari, anularea multor drepturi, inclusiv prin modificarea Codului Muncii, suprimarea biletelor de odihna etc. 


        Prin reprezentantii sai in teritoriu – prefectii, directorii serviciilor deconcentrate, precum si prin uneltele umane de care se servesc, guvernantii se tin in aceasta perioada de amenintari, diverisiuni si chiar de violente impotriva sindicatelor democratice.


        Presedintele Forta Legii a dat exemplul prefectului de Dolj Eugen Georgescu, un campion al acestor metode: descurajarea salariatilor bugetari de a-si exercita dreptul constitutional la greva, actiuni de intimidare a celor care au semnat pentru greva, amenintarea directorilor de deconcentrate cu destituirea, instituirea unor reguli extrem de drastice pentru accesul in institutie, cu instituirea unor „zone de securitate”, specifice perioadelor totalitare, lipsa totala de interes fata de salariatii bugetari si problemele acestora, amenintarea liderilor de sindicat cu darea in judecata, lansarea de minciuni si diversiuni despre si in legatura cu liderii de sindicat si chiar incercarea de intimidare fizica a acestora etc.


        In aceasta perioada, sunt folosite adevarate „arme umane”, persoane recalcitrante puse inadins sa creeze conflicte din nimic, pe care mai apoi sa le speculeze mediatic impotriva unor lideri de sindicat incomozi oricarei Puteri politice, pentru a-i discredita. Chiar recent a aparut un astfel de „caz” in presa de scandal obedienta puterii actuale.


        De asemenea, se incearca sa se acrediteze ideea ca actiunile confederatiilor sindicale ar avea loc in urma colaborarii cu cele doua partide politice de Opozitie care au instrodus si sustin motiunea de cenzura. Este o alta minciuna pe care guvernantii, in disperarea ca-si pot pierde puterea si privilegiile, au lansat-o. Protestele celor 5 mari confederatii sindicale – Cartel Alfa, Blocul National Sindical, CNSLR-Fratia, CSDR si Meridian sunt sincronizate cu acest moment politic pentru ca efectul protestelor noastre sa fie maxim. Nemultumirile membrilor nostri de sindicat, degradarea materiala in care i-au adus actualii guvernanti si mizeria totala in care doresc sa-i impinga nu sunt induse de nicio forta politica de Opozitie.


        Toate aceste metode sunt folosite in aceasta perioada de Guvernul Boc, de reprezentantii sai in teritoriu si de oamenii care il slujesc neconditionat pentru a crea o stare de nemultumire a oamenilor, de indoiala si de neincredere a acestora in organizatiile sindicale din care fac parte, potrivit principiului „Dezbina si stapaneste”, astfel incat guvernantii sa poata iesi invingatori din lupta cu ultimele redute democratice care nu li s-au supus – sindicatele.


         Vom fi uniti si vom invinge din nou!


UPDATE. Chiar in ziua in care unele sindicate au facut proteste, pe o caldura de cuptor, altele au stat cuminti si s-au pornit pe facut prozeliti, mizand pe lipsa de reactie a celor dintai. Este cazul unui sindicat minuscul care are cativa membri in DGASPC Dolj, agreat, se pare, de persoane din conducerea institutiei, care nu a participat la protestul de la Casa Poporului, fiind ocupat cu racolarea de membri noi, pe baza unei veritabile „oferte” sindicale, foarte apreciata de conducerea institutiei respective. – Atasam materialul referitor la cazul sindicatului cu pricina si la doctorita Oprescu, sefa care si-a chemat angajatii la ordin pentru a-i directiona catre sindicatul agreat de dansa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*