Studiu IMAS

Pe timp de criza financiara, romanii au realizat ca economiile sunt binevenite, chiar foarte importante, dupa ce timp de cativa ani ei au sporit excesiv consumul de bunuri si servicii. Romanii ar vrea sa economiseasca mai mult, chiar daca se tem ca in urmatorii ani vor ajunge sa puna deoparte mai putini bani.

Economiile sunt foarte importante pentru 42% din romani, in timp ce alti 41% le considera doar importante, iar 4% nu le acorda atentie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS International si publicat de Banca Comerciala Romana. Astfel, cei mai preocupati de economisire sunt oamenii care au peste 50 de ani, peste jumatate dintre acestia sustinand ca economiile sunt foarte importante.

Totusi, acelasi studiu arata ca vecinii din Ungaria sunt mult mai preocupati de economisire, 60% din ei considerand economiile ca fiind foarte importante si 4% decizand sa nu le acorde importanta.

In functie de metoda in care romanii aleg sa economiseasca, cei mai multi decid sa isi plaseze banii in depozite, fiind urmati de cei care isi deschid conturi de economii sau contracteaza asigurari de viata. Pensiile facultative si certificatele de depozite se afla pe urmatoarele pozitii in preferintele romanilor in materie de economisire, in timp ce fondurile de investitii se claseaza pe ultimul loc, conform sondajului.

Suma medie pe care romanii o economisesc lunar este de 183 de lei, studiul reliefand faptul ca barbatii economisesc in fiecare luna mai mult decat femeile, mai exact 207 lei, comparativ cu 147 lei. In aceste conditii, 30% din persoanele care au participat la realizarea sondajului sustin ca nu sunt multumite de suma de bani pe care o economisesc in prezent, in timp ce in Ungaria procentul se ridica la 36%.

Totusi, 43% dintre romanii care au participat la sondaj se tem ca in urmatorii 5 ani vor ajunge sa economiseasca mai putin, principalele motive pentru acest lucru fiind preturile mai mari, instabilitatea economica, venituri mai reduse si costuri mai ridicate.

Potrivit unui studiu publicat de Aviva, doar 29% dintre romani au economisit in 2008, pentru a-si asigura un sprijin financiar sigur pentru viitor, in timp ce doar 4% au economisit peste 1.500 de euro pe an.

Contextul economic international i-a pus pe ganduri pe majoritatea romanilor, insa putini sunt cei care au si actionat in concordanta.

Studiul arata ca cei mai prevazatori sunt bucurestenii si dobrogenii, 38% si respectiv 35% declarand ca au facut economii pentru situatiile neprevazute.

Produsele de investitii si asigurarile de viata castiga teren

Romanii incep sa se orienteze mai mult spre produsele de investitii si asigurarile de viata decat spre depozitele la termen, care au fost favorite in perioada anterioara, a declarat directorul executiv responsabil de retail din Banca Comerciala Romana (BCR), Sorin Mititelu.

„Se observa o tendinta de trecere de la depozitele la termen catre fondurile de investitii si asigurarile de viata. La noi (BCR – n.r.) este vorba de o crestere de doua cifre. Totusi, depozitele la termen raman in continuare un produs de baza”, a precizat Mititelu. El a mai spus ca se asteapta ca, dupa trecerea crizei, romanii sa fie mult mai ponderati in ce priveste consumul, iar intre credit si economii sa se instaleze un echilibru, dupa ce in aceasta perioada are loc o inclinatie a populatiei catre economisire. „Sumele atrase de la populatie vor continua sa creasca si in urmatorii ani”, a mai spus Mititelu, care a adaugat ca 10% dintre clienti urmaresc cu multa atentie randamentele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*