Veste extraordinara, cu ocazia Aniversarii Protectiei Consumatorilor

               Printr-un discurs istoric rostit in urma cu 54 de ani in fata Congresului Statelor Unite, Presedintele Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kenedy a vorbit pentru prima data despre dreptul cumparatorului la securitate, la informare, de a fi ascultat si de a alege, introducand astfel un termen nou, o teorie noua, un drept nou: dreptul consumatorului la protectie, ceea ce a generat ulterior o miscare la nivel mondial.


               Ziua de 15 Martie a fost declarata Ziua Mondiala a Consumatorilor.


               In urma cu 24 ani, acest drept le-a fost recunoscut oficial si românilor, prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a primului act normativ in acest sens – O.G. nr. 21 / 1992, privind protectia consumatorilor, prin care s-a creat si institutia care sa vegheze la protejarea drepturilor consumatorilor: Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, denumita in prezent Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.


               Ziua Mondiala a Protectiei Consumatorilor da astazi, ca in fiecare an, Biroului Executiv al Sindicatului Administratiei Publice Forta Legii fericita ocazie de a aprecia munca acelor oameni minunati care lucreaza pentru nobilul scop al protejarii consumatorilor, a noastra a tuturor, cu riscuri tot mai mari: colegii nostri de sindicat din Comisariatele Judetene pentru protectia Consumatorilor, membrii de sindicat, le dorim tuturor succese si bucurii.


Plenul Senatului a admis amendamentul nostru privind salarizarea comisarilor OPC prin asimilare cu DSVSA


Mesajul presedintelui Forta Legii, Ringo Damureanu, pentru comisarii din Protectia Consumatorilor


     Dragi colegi,


     Plenul Senatului Romaniei a votat luni, 14 martie 2016, amendamentul propus de Sindicatul Administratiei Publice „Forta Legii”, cu sustinerea Confederatiei Sindicale Nationale „Meridian”, privind asimilarea salariilor personalului ANPC si al celui din comisariatele regionale si judetene pentru protectia consumatorilor cu cele din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al structurilor subordonate.


      In urma cu o saptamana, Comisia de buget-finante a Senatului aprobase amendamentul, insa numai partial, respectiv numai pentru personalul ANPC, fara institutiile subordonate, ceea ce ne-a nemultumit, deoarece interesul nostru principal viza comisariatele regionale si judetene.


      Amendamentul vizand asimilarea salariilor personalului din comisariatele regionale si judetene pentru protectia consumatorilor cu cele din structurile subordonate ANSVSA a trecut astazi cu mari emotii in Senat, dupa ce mai intai plenul a respins prin vot acest amendament.


      Artizanul succesului nostru a fost liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochitoiu – senator de Hunedoara, care dupa respingerea amendamentului a negociat o sustinere mai larga din partea grupurilor rivale din PNL si PSD, pe care a si obtinut-o, dupa care a contestat rezultatul primului vot, apoi a cerut supunerea acestui amendament unui vot nou, de aceasta data pozitiv.


      La sedinta Senatului au mai participat, ca invitati, Dumitru Fornea, reprezentantul Romaniei in Comitetul Economic si Social European de la Bruxelles, un prieten al SAP Forta Legii, care saptamana trecuta a luat parte la Bruxelles la un simpozion pe problema protectiei consumatorilor si Cristina Rusu, comisar CJPC Constanta, lider sindical Protectia Consumatorilor.


      Ne bucuram ca va putem da aceasta veste de Ziua Mondiala a Consumatorilor, 15 Martie. 


      Nu mai este decat un pas, cel mai important, aprobarea si de Camera Deputatilor a acestui proiect al Legii de aprobare, cu modificarile si completarile amintite. a O.U.G. nr. 57/2015, iar succesul nostru va fi deplin: salarii majorate in medie cu  150%  pentru toti comisarii OPC.


      Stim ca in toate judetele v-ati mobilizat pentru a sustine proiectul nostru. 
      Ati discutat cu multi parlamentari si ati obtinut un sprijin care astazi s-a dovedit hotarator.


      28 de judete au crezut in demersul nostru si l-au sustinut, semnand Petitia noastra.
      La randul nostru, va asiguram de tot sprijinul organizatiei noastre sindicale.


La multi ani !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*