Veste mare pentru 12.000 de Asistenți Maternali Profesioniști:

Asistenții Maternali Profesioniști vor putea avea un STATUT nou, după 20 de ani !

 

La Biroul Permanent al Camerei Deputaților a fost depusă luni, 21 februarie, o inițiativă legislativă cu titlul ”Lege privind Statutul asistenților maternali profesioniști”, care își propune să rezolve marile probleme ale acestei categorii speciale de salariați din România.

 

Proiectul pornește de la actualul Statut, reglementat prin Hotărârea Guvernului nr. 679/2003, care limitează contractul individual de muncă la 3 ani și nu conferă nicio protecție socială lucrătorilor, venind să aducă următoarele schimbări:

  1. Durata pentru care se încheie contractul individual de muncă al asistenților maternali profesioniști să nu mai fie determinată, ci nedeterminată, urmând a înceta de drept dacă nu se obține un nou atestat.
  2. Valabilitatea atestatului, de 3 ani, să se prelungească automat cu fiecare perioadă de suspendare a contractului individual de muncă al asistentului maternal profesionist.
  3. Se prevede acordarea unei indemnizații de cel puțin 75% pentru toți asistenții maternali profesioniști în cazul și pe perioada întreruperii sau reducerii temporare a activității, cum ar fi lipsa temporară de copii care să fie dați în plasament.

 

”După ce acest Statut va fi adoptat de Parlament, asistenții maternali profesioniști se vor bucura practic de toate drepturile prevăzute de Constituție și de Codul Muncii pentru toți ceilalți lucrători din România. Asistenții maternali nu vor mai fi discriminați din punct de vedere legislativ, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, când nici măcar Curtea Constituțională nu s-a putut pronunța pe acest Statut, nefiind adoptat prin lege. Și nu vorbim de puțini oameni, sunt peste 12.000 de beneficiari”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu, Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate din Camera Deputaților, Vicepreședinte al Partidului AUR, autor al inițiativei legislative, alături de alți doi deputați PNL.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*