Tribunalul Dolj a anulat o nouă sancțiune disciplinară aplicată de Poliția Locală Craiova agentului său Marcel Enache. Lucrătorul a fost reprezentat de sindicatul din care face parte. În urmă cu 10 ani, tot la cererea organizației sindicale, Curtea de Apel Craiova a pronunțat o decizie definitivă prin care a fost anulată o altă decizie de sancționare disciplinară a polițistului local craiovean, atunci pentru presupuse delicte de opinie postate pe o retea de socializare. Și toate acestea, după ce, în 2010, lucrătorul a fost afectat de o concediere colectivă pe care tot Forța Legii a anulat-o definitiv în Justiție.

Prin Decizia nr. 578 din 09.04.2024, Marcel Enache a fost sancționat disciplinar cu „mustrare scrisă” pe motiv că în data de 02.03.2024, în cadrul schimbului de tură, a solicitat înlocuirea unui coleg de patrulă, invocând comportamentul necorespunzător în serviciu al colegului său. Lucrătorul spune că solicitarea sa a fost acceptată de superiorul ierarhic, fără a i se cere întocmirea unui raport scris. Ulterior însă, a primit sancțiunea disciplinară pe motiv că a refuzat să execute serviciul alături de colegul contestat și că a refuzat să întocmească raportul explicativ. Interesant este că și alți colegi au solicitat la rândul lor înlocuirea respectivului polițist local din componența patrulelor din care făceau parte. Comisia de disciplină a întocmit un raport de sancționare care, cu această ocazie, este anulat de instanță, fiind astfel invalidate opiniile membrilor acestei comisii.

Prin Sentința nr. 185/2025, pronunțată marți, 4 martie 2025, Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj a admis acţiunea reclamantului. Instanța a dispus anularea Deciziei nr. 578 din 09.04.2024 emisă de Directorul executiv al Poliţiei Locale a Municipiului Craiova. Instituția poate depune însă recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Iată ce motive a invocat Forța Legii in fața instanței, în apărarea membrului său

Nulitatea absolută a deciziei. Decizia de sancționare nu descrie concret fapta considerată abatere disciplinară, ceea ce contravine prevederilor art. 532 alin. 1 lit. ”d” din Codul Administrativ. Lipsa unei descrieri clare a presupusei abateri face ca sancțiunea aplicată să fie nelegală și neîntemeiată.

Lipsa vinovăției. Potrivit art. 492 alin. 1 din Codul administrativ, răspunderea disciplinară a funcționarului public intervine doar în cazul în care acesta încalcă îndatoririle de serviciu cu vinovăție. În speță, nu a fost dovedită vinovăția lui Marcel Enache și nu au existat consecințe negative ale acțiunii sale. În plus, Comisia de Disciplină a reținut că asemenea solicitări de schimbare a colegului de patrulă sunt frecvente și acceptate în mod uzual în cadrul instituției.

Aplicarea discreționară a sancțiunii. Decizia de sancționare nu respectă criteriile minimale pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare, întrucât nu s-a ținut cont de circumstanțele speței, de istoricul profesional ireproșabil și de lipsa altor sancțiuni anterioare.

Nelegalitatea procedurii. Lui Marcel Enache nu i s-a oferit posibilitatea de a se apăra corespunzător în cadrul procedurii disciplinare, sancțiunea fiind aplicată fără o analiză temeinică a faptelor și fără a se aduce dovezi clare în sprijinul acuzațiilor formulate.

Marcel Enache a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu, în care a explicat care sunt avantajele de a fi înscris în Forța Legii.

În interviul acordat în exclusivitate pentru site-ul nostru, polițistul local craiovean Marcel Enache a explicat ce înseamnă pentru el să facă parte din organizația Forța Legii.

Reporter: De cât timp sunteți membru în Sindicatul Național Forța Legii?

Marcel Enache: Fac parte din Forța Legii din anul 2010, când m-am înscris ca urmare a faptului că am fost eliberat din funcția deținută, în urma unor restructurări care au afectat bună parte din personalul Poliției Locale a municipiului Craiova. Atunci am înțeles că am nevoie de cineva care să mă ajute, iar acest sindicat a fost alături de mine, am fost reprezentat cu succes în procesele care au urmat. Reprezentat de Forța Legii am câștigat definitiv în instanță și am fost repuși în funcție. La doar o zi, am fost din nou eliberați abuziv, iar Forța Legii a reluat seria de acțiuni în instanță, pe care le-a câștigat din nou defitiv, iar de atunci am rămas cu toții alături de sindicat.

Rep.: Cât de mulțumit ați fost de felul cum Forța Legii v-a apărat în justiție interesele?

M.E.: Nu exagerez deloc dacă vă spun că sindicatul Forța Legii este familia mea. Fără oamenii de acolo, cu adevărat profesioniști, nu aș fi reușit să îmi dovedesc nevinovăția în instanță. Șefii mei au încercat, mai mereu, să mă bage în comisia de disciplină ca să mă dea afară, fiindcă nu am ceea ce se numește pile – cunoștințe – relații, dar de fiecare dată mi-am făcut treaba și cu am dovedit ajutorul sindicatului de fiecare dată în instanță când s-a comis un abuz împotriva mea.

Rep.: Considerați că este bine ca funcționarii publici să fie înscriși în sindicatul Forța Legii?

M.E.: Fără doar și poate. Întotdeauna i-am sfătuit pe colegi să se înscrie în Sindicat, fiindcă le vor fi apărate drepturile așa cum trebuie, când fi supuși unui abuz din partea conducerii. Vreau să specific că astăzi, dacă nu ai parte de asistență juridică profesionistă, poți avea mari probleme la locul de muncă atunci când superiori îți vor răul. Șansa meu a fost Sindicatul Național Forța Legii și colectivul de acolo, care, repet, este a doua mea familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.