Conducătorul autospecialei pentru stingerea incendiilor din comuna doljeană Amărăștii de Jos, angajat al primăriei, Florea Tinca, s-a trezit în toamna anului trecut în situația de a rămâne fără loc de muncă. În data de 20 septembrie 2024, Consiliul local a trecut peste orice nevoie de a proteja cetățenii contra focului și a adoptat Hotărârea nr. 40, prin care a desființat postul singurului stingător de incendii al comunei.
Consiliul local a hotărât să desființeze patru posturi, dar și să înființeze unul nou.
Soluția Justiției
Reprezentantul legal al lucrătorului, Sindicatul Național Forța Legii (SNFL), a inițiat imediat o acțiune împotriva autorității locale, în numele pompierului contestator Florea Tinca.
În urma acțiunii, Tribunalul Dolj a pronunțat marți Sentința nr. 216/2025 din 11.03.2025, prin care a admis cererea. Instanța a dispus suspendarea în parte HCL nr. 40 din 20.09.2024, cu privire la Art. 1 alin. 1 pct. 4, în ceea ce priveşte desfiinţarea postului de conducător autospecială stingerea incendiilor, până la pronunţarea instanţei de fond. Soluția este executorie de drept. Autoritatea locală are drept de recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, după cum anunță site-ul portal.just.ro.
Înapoi la muncă
După o perioadă de 5 luni în care nu și-a primit salariul, Florea Tinca se întoarce la serviciu. SNFL a formulat către angajatorul său o cerere de executare.
Apărătorii proprii ai Sindicatului au argumentat în fața instanței că măsura adoptată de Consiliul local nu era susținută prin documente oficiale și nu demonstra o cauză reală și serioasă care să justifice desființarea postului pompierului. ”În cauză nu au fost prezentate dovezi obiective, cum ar fi analize financiare sau acte administrative care să ateste necesitatea reorganizării instituției”, a declarat pentru site-ul nostru Luiza Ștefănel, apărătoarea lucrătorului.
Consiliul Local a înființat alt post, cu alt nume, dar cu aceleași atribuții
Un aspect deosebit, invocat de apărătorii lui Florea Tinca este că noul post înființat de Consiliul Local, sub denumirea de „mașinist la mașini pentru terasamente”, nu există în Nomenclatorul funcțiilor din Administrația publică locală din România. ”Noua funcție era, de fapt, o redenumire a postului de șofer de utilaje, pe care pompierul îl ocupase anterior, ceea ce a demonstrat o încercare de a masca adevărata natură a reorganizării”, a explicat Luiza Ștefănel.
Forța Legii a atras atenția că, potrivit legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, funcțiile publice și contractuale din administrația publică locală sunt prevăzute strict și limitativ în lege, drept urmare, înființarea unui post cu o denumire care nu figurează în nomenclator nu este legală.
”Am câștigat prin concurs postul de șofer pe mașina de pompieri. Eram doi angajați care conduceam acest autovehicul special, însă celălalt bărbat a ieșit la pensie și am rămas doar eu. După o mică divergență cu primarul comunei, am fost anunțat că o să fiu dat afară”, a povestit Florea Tinca pentru site-ul nostru.
Consiliul local a încălcat legea desființând postul unic de pompier al comunei
Legea prevede că posturile unice din instituțiile publice nu pot fi desființate. ”În ședința consiliului local nu s-a demonstrat necesitatea restructurării postului unic de pompier, în așa fel încât să se justifice o derogare de la dispozițiile legale în vigoare”, a susținut apărătoarea pompierului.
Juriștii Forța Legii au demonstrat că nu s-au respectat prevederile referitoare la desființarea posturilor vacante, din contra, s-a procedat la eliminarea nelegală a unor posturi unice sau vacante, ceea ce, în opinia apărătorilor, arată intenția de a disimula o concediere sub pretextul unei așa-numite ”reorganizări administrative”.
Pompierul a fost nevoit să ajungă în instanță
Pompierul crede că eliminarea postului său a fost realizată în mod nelegal și asta îi afectează drepturile, punându-l în situația de a fi concediat fără temei.
”În mandatul trecut, primarul nostru a avut un necaz în familie. Într-o discuție particulară mi-a spus că nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat. Eu am povestit și altor consăteni, dar, după vreo câteva luni acesta s-a răzgândit și m-a amenințat fiindcă am dezvăluit ceea ce îmi spusese. Așa au început problemele”, a explicat Florea Tinca.
Dat afară ilegal ca să îi facă loc altcuiva?
Florea Tinca a cerut instanței să se suspende efectele Hotărârii de consiliu local până când va fi soluționat definitiv dosarul de anulare a acestei HCL, argumentând, prin apărătorii proprii de la Sindicat, că desființarea postului său a fost realizată cu încălcarea legii.
”Această perioadă de proces a fost una stresantă pentru mine și familia mea. Am trecut prin multe, fără loc de muncă timp de cinci luni. La noi aici totul este politic. M-am bucurat însă de susținerea sindicatului Forța Legii. Oamenii sunt profesioniști cu adevărat și au reușit să îmi prezinte cazul așa cum trebuie în fața instanței, încât adevărul să triumfe. Mă voi întoarce la lucru cu fruntea sus”, a conchis pompierul.
Instanța a analizat cererea pompierului și a ajuns la concluzia că acesta are dreptate, decizând să suspende hotărârea consiliului local până la soluționarea definitivă a cazului pe fond.
Sindicatul Național Forța Legii continuă să apere în instanță drepturile și interesele membrilor săi, demascând gravele încălcări ale legii și abuzurile autorităților în dauna lucrătorilor din administrația publică, sănătate și asistență socială.