Întrebare: ”Buna ziua, sunt funcționar public, membru de sindicat, iar în cursul anului 2025 voi împlini vârsta standard de pensionare. Mai pot lucra în continuare ca salariat și pensionar?”
Răspuns: ASPECTE PREALABILE. CE SPUNE CODUL ADMINISTRATIV
OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ prevede la Art. 517 alin. (1) lit. ”d” că raportul de serviciu existent al funcționarului public încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, DACĂ persoana care are competenţa de numire în funcţia publică nu dispune aplicarea prevederilor alin. (2).
Alin. (2) al aceluiași articol prevede că în mod excepţional, pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu. Pe perioada în care este dispusă menţinerea în activitate pot fi aplicate dispoziţiile art. 378, referitoare la ocuparea funcţiei publice în baza unui raport de serviciu cu timp parţial.
CE SPUNE NOUA LEGE A PENSIILOR
Legea nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii, prevede la Art. 89 – 93 că pensia se acordă la cererea titularului dreptului depusă personal sau prin mandatar, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Cererea de pensionare poate fi retrasă la solicitarea titularului sau a mandatarului desemnat de acesta, până la emiterea deciziei de pensionare.
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată, la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.
CE SPUNE ÎNALTA CURTE
Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin Decizia nr. 91/2024 din 25 noiembrie 2024, obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial nr. 77 din 29 ianuarie 2025, în numele legii, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, mai sus iterate, a stabilit următoarele:
” în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei”.
CONCLUZII
Funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută, maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu, fără a beneficia în acest interval de timp de pensia publică, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
– nedepunerea Cererii de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare, de către funcționarul care dorește să fie menținut în funcția publică
– Cererea către conducătorul autorităţii sau instituţiei, formulată de funcționarul public cu 2 luni înainte de data îndeplinirii vârstei standard de pensionare, în vederea menținerii în funcție
– Aprobarea acestei cereri de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu posibilitatea prelungirii anuale
– ocuparea în continuare a funcţiei publice în baza unui raport de serviciu cu timp integral sau parţial.
Foto: pexels.com