Se pot stabili intervale orare de lucru pentru salariații aceleiași instituții?

0
913

Întrebare: prin Regulament intern se pot stabili intervale orare de lucru pentru salariații aceleiași instituții, motivat de anumite condiții obiective privind naveta sau alte probleme de natură personală sau familială?

Răspuns SNFL: Durata timpului de muncă este reglementată prin Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Articolele 111 – 119, iar Regulamentul intern la Articolele 241 – 246.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate însă opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin Contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în Regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru salariaţi, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durată limitată în timp. Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă. Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.

La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz și poate cuprinde reglementări cu privire la organizarea timpului de lucru, între drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor.

Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa fiecărui salariat prevederile Regulamentului intern, în prima zi de lucru, şi de a face dovada îndeplinirii acestei obligaţii. Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului și îşi produce efectele faţă de salariat de la momentul luării la cunoştinţă a acestuia. Orice modificare ce intervine în conţinutul Regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute de lege.

Foto: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.