Guvernul Ciolacu vrea să aprobe printr-o hotărâre de guvern Planul de recrutare a funcţionarilor publici și Planul de promovare în funcțiile publice de conducere, pentru perioada 2025-2026.
În acest sens, luni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a supus dezbaterii un proiect de act normativ, în cadrul Comisiei de Dialog Social, în care sunt reprezentate sindicatele și patronatele. Ringo Dămureanu, Președintele Sindicatului Național ”Forța Legii”, a fost desemnat să participe în calitate de membru titular al comisiei, reprezentând Confederația Sindicală Națională ”Meridian”.
”Atât Planul de recrutare a funcționarilor publici, cât și Planul de promovare în funcții publice de conducere, pe care Guvernul intenționează să le aprobe, se aplică pentru funcțiile publice de stat și teritoriale, generale și specifice, funcții publice de execuție și de conducere, dar și funcții publice din categoria înalților funcționari publici, cu excepția celor care beneficiază de statute speciale. Funcțiile publice locale nu sunt avute în vedere prin acest proiect de act normativ” a declarat pentru site-ul nostru Ringo Dămureanu.
”Prin acest demers, Cabinetul Ciolacu intenționează să abroge Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) nr. 243 / 2024 privind aprobarea Planului de recrutare a funcţionarilor publici și să reglementeze aceste planuri prin hotărâre de guvern”, a completat liderul SNFL.
Funcţiile publice de stat sunt funcţiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, structurilor de specialitate ale Administraţiei Prezidenţiale, ale Parlamentului României, autorităţilor publice autonome prevăzute de Constituție şi altor autorităţi administrative autonome, precum şi în cadrul structurilor autorităţii judecătoreşti.
Funcţiile publice teritoriale sunt funcţiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul instituţiei prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale.
Ocuparea funcţiilor publice vacante şi a celor temporar vacante se poate face în condiţiile Codului administrativ şi în condiţiile reglementate de legi speciale cu privire la posibilitatea ocupării, pe perioade determinate, a funcţiilor publice în autorităţi şi instituţii publice.
Ocuparea funcţiilor publice vacante se face prin: concurs organizat în condiţiile legii, prin modificarea raporturilor de serviciu, prin redistribuire într-o funcţie publică vacantă și prin alte modalităţi prevăzute expres de lege. Decizia privind alegerea uneia dintre aceste modalităţi de ocupare a funcţiilor publice aparţine persoanei care conduce autoritatea sau instituția publică și care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
Concursul pentru ocuparea unei funcţii publice are la bază principiile competiţiei, transparenţei, competenţei, precum şi pe cel al egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale. În cadrul concursului, subiectele şi bibliografia aferentă trebuie să conţină şi tematici privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor publice de stat sau teritoriale vacante, cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale în condiţiile legii, are două etape. Prima etapă este cea de RECRUTARE, care constă în verificarea cunoştinţelor generale şi competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice, realizată prin concurs naţional. A doua este etapa de SELECŢIE, care constă în verificarea cunoştinţelor de specialitate şi competenţelor specifice necesare ocupării unei funcţii publice vacante, realizată prin concurs pe post.
Persoanele care promovează concursul naţional nu dobândesc automat calitatea de funcţionar public. Promovarea concursului naţional conferă dreptul de participare la concursul pe post pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data promovării concursului naţional.
Concursul național de recrutare se organizează pe baza unui Plan de recrutare a funcţionarilor publici, care se elaborează de ANFP şi prin care se previzionează, pentru o perioadă de 2 ani, necesarul de resurse umane din funcţia publică de la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice în care sunt stabilite funcţiile publice de stat sau teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale în condiţiile legii.
Planul de recrutare a funcţionarilor publici se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Informaţiile necesare elaborării planului de recrutare a funcţionarilor publici şi modalitatea de transmitere a acestora se aprobă prin ordin al preşedintelui ANFP, care se publică în Monitorul Oficial, Partea I.
Anunţul privind concursul naţional de recrutare se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe site-ul ANFP, cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării concursului.
Ocuparea funcţiilor publice vacante şi temporar vacante din administraţia publică locală se face doar prin concursuri pe post. În cadrul acestora se verifică cunoştinţele generale şi competenţele generale, precum şi cunoştinţele de specialitate şi competenţele specifice necesare ocupării funcţiilor publice locale.
Anunţul privind concursul pe post prevăzut pentru oricare dintre funcțiile publice de stat, teritoriale sau locale se publică pe pagina de internet a instituţiei organizatoare şi pe site-ul ANFP, cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării fiecărui concurs. Prin excepţie, termenul poate fi redus la 15 zile pentru concursurile organizate în vederea ocupării funcţiilor publice de execuţie temporar vacante.
Persoanele care au deja calitatea de funcţionar public pot participa la concursurile pe post prevăzute pentru oricare dintre funcțiile de stat, teritoriale sau locale, după caz, pentru ocuparea unei funcţii publice de execuţie, identificată prin aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, acelaşi grad profesional şi caracterizată prin competenţe generale cu acelaşi nivel de complexitate cu funcţia publică deţinută sau de nivel inferior, în sensul legii.
În cazul în care persoana deţine o funcţie publică de execuţie caracterizată prin competenţe generale cu nivel de complexitate inferior, pentru a participa la concursul pe post prevăzut pentru funcțiile de stat sau teritoriale, aceasta trebuie să dovedească în prealabil deţinerea competenţelor generale necesare ocupării funcţiei publice, prin promovarea probei de testare avansată organizată de ANFP în condiţiile prevăzute de lege.
Persoana care deţine o funcţie publică poate participa la concursul pe post pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în cadrul cărora sunt stabilite funcţiile publice de stat sau teritoriale, dacă a promovat, în prealabil, proba de testare avansată organizată de ANFP în condiţiile legii, prin care se verifică deţinerea competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice de conducere.
Competenţele generale necesare ocupării unei funcţii publice de conducere se consideră însă a fi îndeplinite de funcţionarii publici care la data depunerii dosarului de concurs ocupă o funcţie publică de conducere de acelaşi nivel sau o funcţie publică de conducere de nivel superior celei pentru care candidează sau au ocupat pentru o perioadă de minimum 3 ani o astfel de funcţie publică de conducere de acelaşi nivel şi/sau o funcţie publică de conducere de nivel superior celei pentru care candidează.
Persoana care deţine o funcţie publică poate participa la concursul pe post pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în cadrul cărora sunt stabilite funcţiile publice locale, dacă deţine competenţele generale necesare ocupării unei funcţii publice de conducere. Pentru verificarea de către autorităţile şi instituţiile publice locale a competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice de conducere se utilizează platforma informatică de concurs în condiţiile prevăzute de lege, prevederile aplicându-se în mod corespunzător.
În cazul în care o persoană care are calitatea de funcţionar public este declarată admisă la concursul pe post organizat pentru ocuparea unei funcţii publice vacante, raportul de serviciu al funcţionarului public încetează, prin una dintre modalităţile prevăzute de lege, şi ia naştere un nou raport de serviciu prin emiterea unui act administrativ de numire în funcţia publică.
Normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici şi normele privind organizarea şi desfăşurarea concursului național pentru ocuparea funcţiilor publice de stat și teritoriale, precum şi modalitatea de previzionare a necesarului de resurse umane din funcţia publică pentru organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor publice de stat și teritoriale sunt prevăzute de lege.
Normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici şi normele privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor publice vacante şi temporar vacante din administraţia publică locală şi a concursului de promovare în funcţiile publice de conducere se aprobă prin lege.
Planul de recrutare a funcţionarilor publici și Planul de promovare în funcțiile publice de conducere, pentru perioada 2025-2026 pe care guvernanții doresc să le adopte sunt prezentate atașat prezentului comunicat.
Anexa 1 – A Fp execuție recrutare_v06.02.2025
Anexa 1 – B Fp conducere recrutare
Anexa 2 Fp conducere promovare_v06.02.2025
Foto: puterea.ro
[…] din autorităţile şi instituţiile publice care folosesc în mod obişnuit echipamente cu ecran de vizualizare pe durată semnificativă a […]