Lucrătorii din autorităţile şi instituţiile publice care folosesc în mod obişnuit echipamente cu ecran de vizualizare pe durată semnificativă a timpului de lucru beneficiază de sume din partea angajatorilor lor, pentru a-și achiziționa ochelari de vedere, ca dispozitive de corecţie speciale. Legiuitorul nu a definit sintagma ”durată semnificativă”, însă aceasta va fi acceptată prin uzanțe și procedura de specialitate: medicina muncii și oftalmologie.
Prevederea este imperativă. Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, a fost modificată și completată în acest sens de guvern, printr-o ordonanță de urgență.
Legea prevede că toți lucrătorii bugetari din toate autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul lor de finanţare şi de subordonare, inclusiv administrația publică locală, beneficiază de acest drept.
În acest sens, este necesar și obligatoriu un examen prealabil oftalmologic, ale cărui rezultate să ateste că pentru desfăşurarea activităţii profesionale este necesară folosirea de dispozitive de corecţie speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.
Limita sumei de care beneficiază lucrătorii pentru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale este de 500 lei/persoană, dar nu mai devreme de un an de la data decontării anterioare.
Normele de aplicare a acestor prevederi au fost aprobate recent, printr-o hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Ministerului Finanţelor și au fost publicate.
Ce fel de ochelari pot fi decontați?
Examenul pentru evaluarea dificultăților vizuale în raport cu o activitate, la un post de lucru, care implică un echipament cu ecran de vizualizare, este prevăzut la art. 13 și următoarele din HG nr. 1028 / 2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare. Potrivit legii, dacă rezultatele examenului de specialitate arată că este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecţie, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive speciale de corecţie, care să corespundă activităţii respective.
Dar care este diferența dintre aparatele de corecție ”normale” și cele ”speciale”?
Aparatele de corecție ”normale” sunt cele sunt purtate în afara locului de muncă şi nu sunt legate în mod necesar de condițiile de muncă. Acestea nu servesc la corectarea unor dificultăți vizuale în raport cu munca şi pot fi fără legătură specifică cu lucrul la monitor.
În schimb, Aparatele de corecție ”speciale” sunt cele care vizează în mod necesar corectarea sau prevenirea dificultăților vizuale pe care un aparat de corecție normal nu le-ar putea corecta sau preveni. Aparatele de corecție speciale includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea şi prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor.
Aceste definiții corespund Art. 9 alin. (3) din Directiva 90/270, în interpretarea dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C – 392/21 (TJ împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări).
PROCEDURA, conform Hotărârii de Guvern nr. 64/2025:
I. În baza fișei de identificare a factorilor de risc profesional la locul de muncă, cu ocazia controlului medical la angajare, periodic și ori de câte ori apar probleme vizuale care ar putea fi puse în legătură cu activitatea ce implică un echipament cu ecran de vizualizare, MEDICUL DE MEDICINA MUNCII dispune efectuarea de către lucrător a unui examen al ochilor și al vederii, un screening vizual. Dacă, în urma examenului, medicul de medicina muncii constată probleme vizuale care necesită EXAMEN OFTALMOLOGIC, acesta trimite lucrătorii la MEDICUL oftalmolog (așadar, medic oftalmolog, nu optometrist), pentru realizarea examinării respective.
II. MEDICUL OFTALMOLOG este cel care poate să constate dacă este necesară prevenirea unor probleme vizuale sau dacă există probleme vizuale care necesită corecție optică. Acesta recomandă, atunci când este cazul, folosirea unui dispozitiv de corecție special.
III. În urma controlului de specialitate oftalmologic, MEDICUL DE MEDICINA MUNCII va consemna în Fișa de aptitudine profesională recomandarea medicului oftalmolog privind utilizarea unui dispozitiv de corecție special și va emite o recomandare care atestă faptul că, pentru desfășurarea activității, este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale.
IV. Angajatorul poate acoperi cheltuielile în acest sens ale lucrătorului, ocazionate, după caz, de: (a) necesitatea folosirii pentru prima oară de către lucrători a dispozitivelor de corecție speciale; (b) necesitatea modificării dioptriei lentilelor dispozitivelor de corecție speciale purtate de lucrători; sau (c) necesitatea schimbării ramelor sau a lentilelor, în cazul deteriorării datorate uzurii normale a acestora, dar nu mai devreme de un an de la data decontării anterioare. ANGAJATORUL decontează maximum 500 lei/persoană, sumă care nu se impozitează și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor (CAS si CASS), potrivit Codului fiscal art. 76 alin. (4) lit. f), art. 142 lit. e) și art. 157 alin.2, acest drept neavând caracter salarial.
DOCUMENTE NECESARE PENTRU DECONTARE:
- recomandarea medicului de MEDICINA MUNCII
- rezultatul examenului de la MEDICUL OFTALMOLOG
- FACTURĂ fiscală;
- BON FISCAL sau extras de cont pentru plățile efectuate prin virament bancar;
- SOLICITARE adresată angajatorului pentru decontarea sumelor, în limita maximă de 500 lei.
În cazul în care ați urmat această procedură și sumele nu vi se decontează, veți contacta Sindicatul Național Forța Legii.
Foto: pexels.com