MAI POT LUCRA BUGETARII, DUPĂ PENSIONARE, ÎN ACEEAȘI SAU ÎN ALTĂ INSTITUȚIE, PE ACELAȘI POST SAU PE ALTUL?

Ni s-a cerut să exprimăm un punct de vedere legat de situația următoare: ”După ce au primit decizia de pensionare și le-a încetat contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, aceste persoane se mai pot prezenta la un concurs în vederea angajării pe alt post, tot la stat, sau chiar același post, dar pe un nou contract? Se mai poate face cumul?”

comunicăm următoarele:

  1. FUNCȚIONARII PUBLICI

Codul administrativ prevede la Art. 517 alin. (1) lit. ”d” că la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare raportul de serviciu existent încetează de drept.

Face excepție situația în care persoana care are competenţa de numire în funcţia publică dispune aplicarea prevederilor alin. (2) al acestui articol, în sensul menținererii în funcția publică PESTE vârsta standard, în condițiile formulării de către funcționarul în cauză a unei cereri cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, care să primească aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, caz în care acesta poate fi menţinut în funcţia deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu. Pe perioada în care este dispusă menţinerea în activitate pot fi aplicate dispoziţiile legale privind ocuparea funcţiei publice în baza unui raport de serviciu cu timp parţial.

În cazul funcționarilor publici, decizia de pensionare atrage efectele Deciziei ÎCCJ nr. 91/2024, potrivit căreia emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul ceruse suspendarea plăţii pensiei. La întrebarea dvs. ”Se mai poate face cumul?”, răspunsul este acesta, negativ pentru funcționarii publici, chiar dacă cer suspendarea plăţii pensiei.

  1. PERSONALUL CONTRACTUAL

În cazul personalului contractual, Art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare aduse prin Art. IV din OUG nr. 9/2025 prevede că Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice care îndeplineşte condiţiile de pensionare şi pentru care a fost emisă decizia de pensionare încetează de drept, în condiţiile Art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii. Această prevedere este însă suspendată până la data de 31.12.2025 prin Art. VI din OUG nr. 12/2025.

Drept urmare, în cazul angajaților contractuali, emiterea deciziei de pensionare nu determină încetarea de drept a contractului individual de muncă, chiar dacă pensia se acordă în plată, cel puțin până la finele anului 2025. La întrebarea dvs. ”Se mai poate face cumul?”, răspunsul este acesta, pozitiv, pentru angajații contractuali, cel puțin până la sfârșitul anului 2025.

În situația presupusă în care a încetat raportul de serviciu sau contractul/raportul de muncă, persoana în cauză are în principiu deplina libertate de a se prezenta la un concurs în vederea angajării pe alt post tot, la stat sau chiar același post, pe un nou contract.

Va trebui însă să avem în vedere următoarele dispoziții legale:

Potrivit Codului Muncii, Art. 56 alin. (1) lit. ”c”, la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare contractul individual de muncă existent încetează de drept. În condițiile alin. (4) al Art. 56, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului. După ce angajatul contractual plătit din fonduri publice va epuiza și această posibilitate, acesta nu va mai putea exercita un alt contract individual de muncă într-o instituție publică, din cauza vârstei.

În condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” din Codul Muncii, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează de drept la vârsta de 65 de ani. Și în această situație, în condițiile alin. (4) al Art. 56, salariata femeie poate fi menţinută în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare de 65 de ani, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului. După ce angajata contractuală plătită din fonduri publice va epuiza și această posibilitate, aceasta nu va mai putea exercita un alt contract individual de muncă într-o instituție publică, din cauza vârstei.

Tot în condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III. Fiind vorba despre o încetare de drept pe motiv de invaliditate, aceasta poate surveni practic la orice vârstă, iar atât timp cât invaliditatea respectivă continuă, nu poate subzista niciun contract individual de muncă.

În condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” încetează de drept contractul individual de muncă la data comunicării deciziei pensiei anticipate parţiale. Practic, în nicio situație, beneficiarul unei decizii de pensie anticipată parţială nu poate fi încadrat în muncă pe baza unui contract individual de muncă.

Tot în condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei pensiei anticipate. Și în astfel de situație, beneficiarul unei decizii de pensie anticipată nu poate fi încadrat în muncă pe baza unui contract individual de muncă.

În condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” încetează de drept contractul individual de muncă la data comunicării deciziei pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare. Rezultă de aici că titularul unei pensii pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard nu poate fi încadrat în muncă pe baza unui contract individual de muncă.

Tot în condițiile Art. 56 alin. (1) lit. ”c” contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.  Persoana pensionată medical în cazul invalidităţii de gradul I sau II în aceste condiții legale nu poate fi încadrat în muncă pe baza unui contract individual de muncă.

Foto: sursazilei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.